SALVADÓ JOIERS, DES DE 1902. Més de 100 anys de confiança

Cultura | Visita guiada a l'exposició “1937. Quan la ribera no tenia amo. Crònica de la Col·lectivitat General d'Amposta”

Serà aquest pròxim dissabte 4 de novembre i anirà a càrrec de Teresa Ferré, comissària de l’exposició

etiquetes   Notícies, Cultura, Amposta

2/11/2017

Cultura | Visita guiada a l’exposició “1937. Quan la ribera no tenia amo. Crònica de la Col·lectivitat General d’Amposta” | Amposta.info L'exposició es pot visitar fins el diumenge 12 de novembre


Aquest pròxim dissabte 4 de novembre, a les 18 h, es durà a terme una visita guiada a l'exposició “1937. Quan la ribera no tenia amo. Crònica de la Col·lectivitat General d'Amposta”, per part de Teresa Ferré, comissaria de la mateixa, al Museu de les Terres de l'Ebre.

La visita permetrà conèixer de primera mà els resultats de la recerca realitzada fins ara, però també es vol aprofundir en aspectes que es puguin desenvolupar en el futur a partir d'informacions orals. És per això que, després de la visita, tindrà lloc una taula participativa en la mateixa sala d'exposicions on els assistents podran debatre i aportar informació sobre la Col·lectivitat General d'Amposta i el període de la Guerra Civil en aquest territori.

L'exposició és el primer projecte de l'Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ) a les Terres de l'Ebre, desenvolupat gràcies al finançament de l'Ajuntament d'Amposta i amb el suport del Consorci del Museu de les Terres de l'Ebre mitjançant un dels ajuts a la recerca etnològica concedits l'any 2016.


El col·lectivisme al Montsià, un capítol oblidat de la nostra història

L'estiu del 1936, a més d'un cop d'estat i l'inici de la Guerra Civil, Catalunya va viure una revolució social única a Europa. El sistema productiu canvià radicalment i les col·lectivitats obreres −industrials o agràries− van aconseguir, durant un temps breu, arraconar el capitalisme.

A la comarca del Montsià i el Delta el triomf del col·lectivisme va ser rotund i la gran transformació de la vida a Amposta, aleshores capital anarquista de les Terres de l'Ebre, fou un capítol especialment significatiu, tan lloat entre 1937 i 1938, com oblidat a partir de 1939. El procés de col·lectivització de la capital del Montsià va començar el juliol de 1936 amb la creació del comitè, es desenvolupà a través del consell municipal dirigit per la CNT i la UGT i culminà a principis del 1937 amb la creació de la Col·lectivitat General d'Amposta amb els anarquistes en solitari.

La Col·lectivitat General d'Amposta estava formada per prop de 1.200 persones, procedents d'unes 700 famílies diferents, el 10% de la població. Va ser la més nombrosa de totes les Terres de l'Ebre i proporcionalment la més rellevant de Catalunya. Es regia per un comitè de control i estava organitzada en seccions: pagesos (la més important), paletes, indústria arrossera, indústria pesquera, intercanvi, pintors, panaders, fusta, ramaders, economia, abastament, i altres de més secundàries.

Va arribar a instaurar un sou familiar com a retribució, i si un home estava al front, el cobrava la dona. També tenia treballadors que no eren col·lectivistes. La vivenda, la farmàcia i el metge eren gratuïts. Si la casa era de propietat, la col·lectivitat pagava la contribució i les despeses. L'escolarització era obligatòria i mixta.

Entre les realitzacions més destacades pel que fa als mitjans de producció, cal assenyalar: la granja “Roja i Negra” amb una dotzena d'incubadores elèctriques i 8.000 exemplars de diferents races d'aviram, una vaqueria amb una setantena d'animals i una producció d'uns 400 litres de llet al dia, una cooperativa de consum instal·lada a l'església, convertida en magatzem, i una fàbrica de mosaic i forn de guix, dos forns de pa, etc.

L'exposició va ser inaugurada el passat 15 de setembre i que es podrà visitar fins el diumenge 12 de novembre.


restaurants d’AmpostaAmposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info