La ciberseguretat i els ‘e-sports’ centren la tercera edició del certamen amb tallers formatius, xerrades i espectacles
etiquetes noticies, societat, formació, vag, amposta, montsia, terres ebre
1/10/2022
Una de les novetats d’aquesta edició del VAG ha estat el taller formatiu dirigit al públic infantil
Formar-se i desenvolupar un camí professional en la indústria dels videojocs des de les Terres de l'Ebre. És el que reivindica el Video Art Game Experience des d'Amposta (Montsià), que arriba a la tercera edició amb una programació de tres dies que inclou xerrades, tallers formatius i espectacles. L'esdeveniment se centra enguany en la ciberserguretat i els ‘e-sports', dos àmbits que es tracten no només des del punt de vista de l'usuari sinó també dels desenvolupadors. Precisament per crear noves vocacions, s'ha afegit un taller de programació per al públic infantil. Amb tot, l'organització defensa la descentralització d'aquest sector lluny de les grans ciutats per potenciar-lo en zones com les Terres de l'Ebre i evitar la fuga de talent.
L'Institut Montsià, a Amposta, ha estat el punt de trobada per desenes de persones que han participat en els tallers organitzats i que han girat al voltant de diferents àmbits dels videojocs. Entre les propostes, alumnes de totes les edats han pogut fer un primer tast en aspectes com la creació de bandes sonores, elaboracions d'escenaris, modelatge 3D o narrativa per a videojocs. Una de les participants en aquestes propostes ha estat la Nor González, una jove de vint anys que s'ha inscrit al taller de modelatge 3D. La seva intenció és dedicar-se en un futur al disseny gràfic i fer-ho des de les Terres de l'Ebre.
De fet, la formació de proximitat és un dels pilars que destaca l'organització a l'hora d'apostar pel desenvolupament d'aquesta indústria audiovisual lluny de les grans ciutats com Barcelona o Madrid. En aquesta línia, Jordi Giner, un dels organitzadors del Video Art Game (VAG), ha defensat la necessitat d'oferir oportunitats lectives des de les Terres de l'Ebre. Des d'aquest curs, el centre ampostí ofereix un grau superior de caràcter públic dedicat als videojocs, en la qual s'han matriculat una vintena de persones. Abans, estudiar un cicle de característiques similars només era possible a Barcelona.
Un dels altres objectius que s'amaga darrere del VAG és la voluntat de convèncer al sector audiovisual que les Terres de l'Ebre poden ser un lloc on desenvolupar-se de forma descentralitzada. Així, defensen projectes que evitin la fuga de talent i alhora, posicionin el territori com una referència en aquesta indústria. Un dels casos d'èxit que s'ha pogut conèixer aquest dissabte a Amposta és el de Cristian Cid. Es tracta d'un jove tortosí que fins fa dos anys i mig treballava al Canadà, en una companyia audiovisual. La pandèmia va propiciar que tornés a casa, des d'on treballa de forma remota des de llavors. “Trobo a faltar els companys, però per treballar em connecto als servidors de l'empresa i és com si fos a l'oficina”, ha assegurat.
Lluitant per trencar estereotips
Segons Giner, la cultura del videojoc va més enllà dels estereotips que han envoltat aquest sector durant anys. “No és passar vuit hores jugant a videojocs ni menjant porqueries. En són un exemple els ‘e-sports', que requereixen molta disciplina, bon estat físic i mental per estar a un alt nivell”, ha remarcat.
De fet, els ‘e-sports' (o esports electrònics) i la ciberseguretat han estat els dos eixos temàtics que han centrat la tercera edició del Video Art Game Experience, que s'ha celebrat a Amposta durant tres dies. Fins aquest dissabte, públic de totes les edats ha pogut gaudir d'activitats relacionades amb aquests dos àmbits. Entre altres, s'han fet xerrades per conscienciar de la importància de les dades privades en entorns digitals i dels perills que pot comportar compartir certes informacions delicades com ara dades bancàries.
La futura edició del VAG Experience se centrarà en el passat dels videojocs
De cara a la quarta edició del Video Art Game Experience, els organitzadors han avançat que es dedicarà al passat dels videojocs, el món ‘arcade' i la nostàlgia del públic més gran. Enguany, calculen que més de 400 persones han participat al llarg dels tres dies de programació que s'han fet a la capital del Montsià.
Per: ACN
Foto: Cedida
Amposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)
correu electrònic
Informació i avís legal