Eports Ample de Banda i Internet

Traços de riuades: La memòria del riu al pas per Amposta

Una intervenció artística que reivindica la memòria col·lectiva, la tradició oral i els records de la gent, com a patrimoni immaterial que cal preservar

2/4/2019

Traços de riuades: La memòria del riu al pas per Amposta | Amposta.info Foto: Esardi


Traços de Riuades és un projecte fruit de la col·laboració entre L'Aula al Pati i ESARDI, realitzat amb els estudiants de Pintura i Art Mural. Els eixos fonamentals d'aquesta col·laboració són intervenir l'entorn proper, involucrar i establir complicitats amb la ciutadania, promoure la interacció i l'intercanvi i generar reflexions de caràcter crític des d'una perspectiva propera a l'ARTIVISME.

El focus del projecte es situa a la ciutat d'Amposta i la seva relació amb el riu Ebre. El riu ocupa l'espai humà, els humans ocupen l'espai del riu? Les riuades són fenòmens que periòdicament i al llarg del temps ens recorden les contingències d'aquesta relació i en (des)dibuixen els límits. La gent les recorda i les comenta durant anys i, en algunes poblacions, fins i tot les senyalitzen i marquen els nivells on va arribar l'aigua en els casos més excepcionals.

A Amposta aquesta memòria s'havia perdut, si més no, no hi havia constància explícita senyalitzada de cap de les riuades històriques de l'Ebre. La recerca als arxius de la Comunitat de Regants i l'Observatori de l'Ebre, així com la consulta a experts del territori, el testimoni i els records de la gent més gran d'Amposta i la comparació amb les dades de poblacions veïnes, ens ha permès traçar de forma aproximada l'abast de les principals riuades de l'Ebre al seu pas per Amposta.

Donat el caràcter aproximat dels càlculs realitzats a partir de les dades recollides, la senyalització de les riuades s'ha fet al terra, enlloc de fer servir la convencional escala vertical de nivells. Aquesta forma de representar-ho ens ha proporcionat una visualització diferent, que ens mostra com, a cada riuada, el riu s'endinsava en els carrers de la població.

Traços de riuades és una intervenció artística que reivindica la memòria col·lectiva, la tradició oral i els records de la gent, com a patrimoni immaterial que hem de preservar. Desproveïda de rigor científic, el valor de la instal·lació rau en la seva capacitat d'evocar la presència i la força del riu en la vida dels ampostins i ampostines, de fer-ho visible i convidar a la reflexió: la relació amb l'aigua, l'ús, el canvi, fins on la continuïtat?

Aquest projecte tindrà continuïtat amb la realització d'un recull audiovisual de les vivències de les persones al voltant d'aquests records , per recordar sempre la memòria del riu a Amposta.

L'acció s'emmarca en la celebració dels 18 anys de la Plataforma en Defensa de l'Ebre.


Font i foto: Esardi


EbreActiu, revista d’oci actiuAmposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info