EbreActiu, revista d´oci actiu

La sinistralitat es va reduir un 14,3% a les Terres de l’Ebre l’any passat respecte del 2019

El Ministeri proposa un sistema de velocitat variable al tram de l’AP-7 entre Calafat i l’Ampolla

etiquetes   noticies, comarca, mobilitat, terres ebre

14/2/2023

La sinistralitat es va reduir un 14,3% a les Terres de l’Ebre l’any passat respecte del 2019 | Amposta.info Carretera C-12


La sinistralitat es va reduir un 14,3% a les Terres de l’Ebre l’any passat, amb 14 víctimes mortals en 12 accidents. L’any 2019, abans de la pandèmia, havien estat 19 persones mortes en 14 accidents. D’altra banda, els accidents amb víctimes van augmentar un 33% aquest 2022, amb 323 sinistres amb ferits (242, l’any 2019). El director del Servei Català de Trànsit (SCT), Ramon Lamiel, ha explicat que aviat es concretarà quan s’aplica la reducció de velocitat a 100 km/h al tram de l’AP-7 entre Calafat (l’Ametlla de Mar) i l’Ampolla-Camarles. Lamiel ha explicat que el Ministeri de Transport proposa una sistema de velocitat variable en aquest tram i que el SCT ha demanat al sector del transport pensant que hi circulin només per la dreta.

Mentre la sinistralitat va incrementar un 8% l’any passat a l’estat espanyol, gestionat per la DGT (Direcció General de Trànsit), al País Basc i a Catalunya –que tenen autoritats de trànsit pròpies- es va reduir un 34% i un 10,3%, respectivament. El director del SCT ha visitat les Terres de l’Ebre per fer balanç també al territori, on el nombre d’accidents mortals s’ha reduït per sobre de la mitjana del país, un 14,3%, i ha mostrat comportaments diferents al llarg de l’any.

Mentre els pitjors mesos a Catalunya van ser els dos primers i els dos últims de l’any, a l’Ebre les pitjors xifres de sinistralitat són del juliol (4 morts) i del març (3 morts). "No sempre les regions es comporten de la mateixa manera", ha insistit Ramon Lamiel. Els factors que comparteixen les Terres de l’Ebre amb les altres regions de Catalunya és que la majoria d’accidents mortals són "de perímetre", es produeixen en dies feiners i molt a prop del lloc de residència de la víctima. "Potser són carreteres molt conegudes pels usuaris, on van i tornen de la feina, i potser es produeix un excés de confiança, es pateix fatiga i s’abaixa la guàrdia", ha apuntat el cap del SCT.

Més sinistralitat en vies secundàries

A les Terres de l’Ebre no s’ha produït cap mort per atropellament en les vies urbanes durant el 2022, però bona part dels accidents mortals es van concentrar en carreteres secundàries, com la TV-3453 i la TV-3451, amb tres i dos morts en cadascuna. Seguidament, la via amb més mortalitat ha estat l’autopista AP-7, amb dues víctimes mortals en accidents de trànsit.

5 dels accidents mortals van ser col·lisió frontal i 4 accidents simples. Pel tipus de vehicle, 7 dels accidentats eren vehicles lleugers, 3 motos o ciclomotors i 2 eren vehicles pesants. En zones urbanes de les Terres de l’Ebre, l’any passat només hi va haver una víctima mortal per accident de trànsit (2 al 2019) i els accidents amb ferits es van reduir un 22%, de 59 fa tres anys a 46 el 2022.

Des de principi d’any, a les carreteres ebrenques hi ha hagut dues víctimes mortals, una en un accident a l’N-340, en un xoc frontal amb un camió, i una altra l’N-420 a Móra d’Ebre en el xoc de dos turismes.


Alliberament de peatges, menys mortalitat

L’any passat, amb l’alliberament dels peatges, la sinistralitat a l’AP-7 es va incrementar amb 24 víctimes mortals, una xifra que la pressió policial i l’augment de "controls d’intensitat i saturació" va contenir en els últims mesos de l’any, com ha destacat i agraït Ramon Lamiel. "No estem satisfets, perquè qualsevol víctima és una tragèdia, però la feina dels Mossos i del SCT té un cert fruit que es trasllada en preservar la vida de les persones", ha dit el director.

En canvi, segons Lamiel mentre l’accidentalitat s’ha incrementat en les vies alliberades de peatges, s’han reduït en les altres carreteres on se solien concentrar els sinistres, com podien ser carreteres nacionals i autovies. "Hi ha un guany de seguretat viària i de reducció de sinistralitat. L’efecte d’alliberament de peatge té un efecte directe i beneficiós en la reducció del 10,3% de víctimes mortals a Catalunya", ha sentenciat. El director de l’SCT ha atribuït a la gratuïtat d’algunes autopistes la reducció del nombre de víctimes mortals, tot i que això "desequilibri l’ecosistema viari i les intensitats" i provoqui "pertorbacions i congestions" a les autopistes.


Reduir la velocitat a l’AP-7

Encara que no s’ha aplicat, el Servei Català de Trànsit va proposar al Ministeri de Transports reduir la velocitat en alguns dels trams més congestionats de l’autopista AP-7, entre els quals el que va de Calafat a l’Ampolla, bona part de la que actualment és l’única via ràpida de les Terres de l’Ebre. Lamiel ha defensat que la mesura no s’ha recomanat "gratuïtament" i que se solen fer després d’una anàlisi de cinc anys, el qual no seria del tot complet ara perquè inclou les anòmales dades dels anys de pandèmia.

Tot i això, el director del SCT ha defensat que aquesta reducció a 100 km/h d’un tram de 30, suposa allargar el viatge "3 minuts més" i que es va suggerit la mesura perquè s’havien produït, en cinc anys, i en el tram de 100 quilòmetres on es vol reduir la velocitat, 150 accidents amb víctimes, sobretot per moltes sortides de via i encalçaments, tant de vehicles lleugers com pensants.


Velocitat variable i camions per la dreta

Lamiel ha avançat que aviat es produirà la reunió trimestral amb el govern espanyol per veure quina mesura s’aplica al tram ebrenc de l’AP-7 perquè el Ministeri ha proposat al Servei Català de Trànsit que sigui un sistema de velocitat variable – com les que es troben a les àrees metropolitanes- segons el volum de trànsit i les hores de més circulació. "Hem de veure com es pot aplicar", ha apuntat el director de l’autoritat de trànsit.

Per la seva banda, aquest mes de febrer, el sector dels transports també han de donar una valoració del SCT sobre la possibilitat que en aquests trams de velocitat reduïda i amb dos únics carrils per sentit, els vehicles pesants només puguin circular pel carril dret. "Amb un tercer carril no caldrien aquestes mesures de contenció", ha recordat Lamiel.

El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, ha tornat a reivindicar aquesta millora de l’AP-7 al territori. "S’està convertint en una via amb un gran impacte sobre la mobilitat del territori. Qualsevol petit incident genera problemes i torno a reiterar la necessitat de disposar d’un tercer carril a tot el tram ebrenc de l’AP-7, amb un model més segur", ha reclamat.


Subvencions per pacificar i millorar la mobilitat

Finalment, Lamiel ha presentat la subvenció de 497.468,94 euros (150.000 com a màxim per cada municipi) a quatre municipis ebrencs perquè puguin executar les accions dels plans de seguretat del trànsit que també els ajuda a fer el SCT. A Flix (Ribera d’Ebre), es milloraran els passos de vianants, adequar voreres i instal·lar senyalització complementària; a l’Aldea (Baix Ebre) es millorarà l’accés al Col·legi 21 d'Abril amb reductors elevats amb passos vianants accessibles; a Deltebre (Baix Ebre) s’urbanitzarà la Plaça 20 de Maig; i al Pinell de Brai (Terra Alta) es faran actuacions de pacificació del trànsit i de millora de l’espai per a vianants a la travessa de l’avinguda de Catalunya i adjacents.


Per: ACN

Foto: Amposta.info


restaurants d’Amposta



Amposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info