EbreActiu, revista d´oci actiu

Salut Pública aconsella extremar la prudència en el bany arran dels 18 ofegaments a platges i piscines d’aquest estiu

Banyar-se on hi ha socorristes, nedar en companyia, no entrar a l’aigua amb bandera vermella, supervisar sempre el bany dels infants i ensenyar-los a nedar són algunes de les recomanacions de l’Agència de Salut Pública de Catalunya

etiquetes   #

25/7/2023

Salut Pública aconsella extremar la prudència en el bany arran dels 18 ofegaments a platges i piscines d’aquest estiu | Amposta.info


El Departament de Salut, a través de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, fa una crida a extremar la precaució i la vigilància en el bany arran del nombre d'ofegaments a platges i piscines d'aquest estiu. Les recomanacions les fa coincidint, aquest 25 de juliol, amb el Dia Mundial per a la Prevenció dels Ofegaments d'acord amb l'Organització de les Nacions Unides.

Sota el lema “Tothom pot ofegar-se, a ningú hauria de passar-li” es recorda que tothom hi està exposat, especialment quan el cos experimenta canvis sobtats de temperatura al entrar en contacte amb l'aigua freda, al submergir-se bruscament o si es realitza una activitat física excessiva. En aquest sentit, per gaudir d'un bany saludable i prevenir els ofegaments, l'Agència recomana seguir aquests consells:

  • Quan nedeu, feu-ho sempre en companyia d’altres persones. 
  • Sempre que sigui possible, banyeu-vos en llocs on hi hagi socorristes. 
  • No us banyeu si hi ha bandera vermella i respecteu sempre els advertiments dels socorristes. 
  • Eviteu consumir begudes alcohòliques abans de ficar-vos a l’aigua o mentre hi sou navegant o practicant esports aquàtics. 
  • No entreu de cop a l’aigua la primera vegada que us banyeu, després de menjar, d’haver pres molta estona el sol o d’haver fet un exercici físic intens. 
  • Sortiu immediatament de l'aigua en cas d'indisposició. 
  • Si patiu qualsevol malaltia per la qual feu un seguiment mèdic, i especialment si teniu una malaltia cardíaca o circulatòria, consulteu els professionals sanitaris sobre la idoneïtat de la pràctica del bany, la natació o altres activitats aquàtiques. 
  • En el cas dels infants, la supervisió per part de les persones adultes és un factor fonamental per prevenir els ofegaments. Fins i tot quan els nens i les nenes saben nedar o estan familiaritzats amb l'aigua, cal una supervisió contínua per part d'una persona adulta durant el bany o el joc a la platja o la piscina: en el cas dels lactants i els infants més petits, cal mantenir-se sempre a una distància que permeti agafar-los allargant el braç mentre que, per supervisar el bany dels més grans, pot ser suficient que es mantinguin a l'abast de la vista.


18 persones han mort ofegades entre juny i juliol

Les últimes dades registrades, corresponents als set primers mesos d'aquest 2023, mostren 29 casos de mort per ofegament, dels quals 20 són homes i 9 són dones. L'edat mitjana és de 57 anys, amb un interval entre els 2 i els 88 anys, i són majoritàriament de nacionalitat espanyola (17 casos), francesa (4 casos) i anglesa (2 casos).

Pel que fa a la distribució territorial, la demarcació de Girona és la que més casos ha registrat (10 casos), seguida de Tarragona (8 casos), Barcelona (7 casos) i Lleida (4 casos). D'aquest total de 29 casos, 18 –més de la meitat– han tingut lloc durant els mesos de juny i juliol. Es tracta d'una xifra molt elevada i preocupant, i més tenint en compte que encara queda per endavant molta temporada d'estiu, de platja i piscina.



Per: Redacció

Foto: Cedida


EbreActiu, revista d’oci actiu



Amposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info