AMPOSTA FAS GOIG

Rotllos de Sant Antoni

Aquests rotllos es preparen expressament per repartir entre tots aquells que porten les seues mascotes a beneir el dia que se celebra la festivitat de Sant Antoni

Rotllos de Sant Antoni | Amposta.info

El 17 de gener se celebra la festivitat de Sant Antoni Abat, molt arrelada al nostre país. Un forn de la nostra població és l'encarregat d'elaborar els rotllos de Sant Antoni, que es reparteixen entre els qui porten els seus animals a la benedicció que té lloc després de la missa que se celebra en honor del Sant. Ens els darrers anys s'està promocionant aquesta diada i per això, juntament amb altres associacions de municipis de la comarca, s'organitza una desfilada de cavalls i carruatges engalanats pels carrers de la ciutat. La festivitat de Sant Antoni s'engloba dintre de la "Setmana dels Barbuts", juntament amb Sant Sebastià i Sant Vicenç.

En el llibre "Amposta. Imatges per a la història. 1870-1969", dels germans Antoni i Mª Teresa Pujol Beltran i Maite Subirats i Argentó es descriu aquesta festa de la següent manera:

"En la festa de Sant Antoni participaven els veïns dels carrers propers al de Sant Antoni, i també els que vivien en altres barris del poble. Al matí repicaven les campanes de l'església, el carrer i la plaça Major s'omplien de gent que venia de tots els racons del poble i dels masos, aque acudia per beneir els seus animals, cavalleries (cavalls, matxos, burrets...) i animals domèstics (gats, gossos, conills, coloms, etc.). Tots desfilaven davant la imatge del Sant situada a la porta de la rectoria per a beneir els animals mentre rebien la tradicional coca. Després, a la carretera de la Ràpita o a la de Santa Bàrbara, a la plaça del Mercat o al carrer Verge del Pilar, s'organitzaven espectaculars carreres de cavalls, d'ases i altres bèsties, i també jocs com el d'encertar una anella amb el cavall al galop, curses de cintes, la correguda del gall, etc., en l'organització dels quals la desapareguda Societat de Carreters jugava un paper clau."


Ingredients:

  • 125 ml d'oli d'oliva 
  • 250 grs. de sucre 
  • 250 ml de llet 
  • 3 ous 
  • 60 grs. de llevat fresc 
  • Un polsim de sal 
  • Farina de força, la que entre
  • Un grapat de matafaluga en gra 
  • Un xorro d'aiguardent o anís

Elaboració

En un bol desfer el llevat amb la llet tèbia. Afegir la resta d'ingredients: sal, els ous, el sucre, l'oli d'oliva, l'aiguardent i la matafaluga en gra. Barrejar bé. 

Afegir a poc a poc la farina fin aconseguir una pasta que es puguie treballar i no s'enganxi a les mans.  

Treure del bol i treballar bé la massa damunt del pedrís. 

Fer una bola amb la massa i fer-li una creu al damunt amb un ganivet. Embolicar-la amb un drap net i posar-la dintre d'un recipient prou gran per a que quan augmenti tingui espai . Tapar-la amb un drap per donar-li escalfor i guardar el recipient a un lloc calent. Deixar reposar entre 3 i 4 hores.  

Agafar porcions de la massa i donar-li forma de rotllo. Pintar amb l'ou batut per donar-li brillantor. Posar-li una mica de sucre pel damunt. 

Introduir la llauna al forn, prèviament escalfat i coure a temperatura alta (180/190º) durant els primers 10'. Després abaixar la temperatura poc a poc per a que es facen per dins. Quan estiguin daurats treure del forn.


Rotllos de Sant Antoni Rotllos de Sant Antoni Rotllos de Sant Antoni Rotllos de Sant Antoni Rotllos de Sant Antoni Rotllos de Sant Antoni Rotllos de Sant Antoni Rotllos de Sant Antoni Rotllos de Sant Antoni Rotllos de Sant Antoni Rotllos de Sant Antoni Rotllos de Sant Antoni Rotllos de Sant Antoni Rotllos de Sant Antoni Rotllos de Sant Antoni



Amposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info