El Campus Extens a Amposta: onze anys a Amposta i vuit coordinat pel museu
10/4/2019
Una de les activitat més conegudes és el cicle de conferències Biografies Ampostines
El Campus Extens de la Universitat Rovira i Virgili és un projecte estratègic que respon a la tercera missió de la universitat, la missió territorial. Aquest programa iniciat ara fa 12 anys ha guanyat importància dins de la pròpia universitat, s'ha dinamitzat i, a més, ha esdevingut el vehicle pel qual diferents programes de la pròpia universitat són presentats al territori. En aquesta línea la URV vehicula tota una sèrie de programes i activitats pròpies de difusió com una forma estructurada de presentació a la societat de la pròpia universitat, al mateix temps que de potenciació dels Campus Extens. Aquest programa té la col·laboració de la Diputació de Tarragona.
El curs 2011-12 l'ajuntament va encarregar la coordinació del Campus Extens a Amposta al Museu de les Terres de l'Ebre. En aquells moments es formà un equip amb un agent extern (Cinta Montañes) i un tècnic del museu. A partir del curs 2015-16 davant la nova dinàmica que enceta la URV, amb la incorporació i participació en activitats de tipus general i caire europeu, es planteja l'assumpció de la coordinació integra per part d'un tècnic del museu, Mar Villalbí, tant a efectes de representativitat i de coordinació com a efectes pràctics per les pròpies dinàmiques de treball.
Des del Campus Extens de la URV a Amposta s'ha buscar l'assessorament d'entitats del teixit educatiu, social i cultural de la ciutat, així com la seva participació activa. Les entitats que ens han assessorat i han participat aquest anys són: Arxiu Municipal, Arxiu Comarcal, Amposta Empresa, Biblioteca Sebastià Juan Arbó, ESARDI- Escola d'Art i Disseny, Escola Agrària d'Amposta, Escola de Teatre i Circ, Institut Ramon Berenguer IV, Institut del Montsià, Institut de Tecnificació, Servei d'informació i atenció a les Dones (SIAD) del Consell Comarcal del Montsià, Serveis Socials de l'Ajuntament d'Amposta.
El Campus Extens de la URV a Amposta ha consolidat un programa amb una sèrie d'activitats fixes, de diferents temàtiques, que és fan anualment i tenen un públic fidel, i paral·lelament una oferta d'altres activitats vinculades a la demanada especifica o les necessitats de la població. Una de les activitat més conegudes és el cicle de conferències Biografies Ampostines, ja en la seva vuitena edició, que té com objectiu recuperar i divulgar les vivències i els treballs realitzats per personatges vinculats amb la ciutat d'Amposta, descobrint històries personals, amb aspectes poc coneguts dels biografiats, i fets col·lectius que ens ajuden en el procés de construcció de la història contemporània de la ciutat.
En general, s'ha buscat que en les activitats hi tinguessin un paper actiu les entitats assessores amb algunes de les quals hi ha des de fa anys una programació fixa com amb l'Institut Ramon Berenguer IV amb el programa Els romans ens visiten, que aquest any celebra la seva 7à edició i que proporciona a l'alumnat i al públic en general una immersió en la cultura romana a partir de tallers, conferències, visites guiades, espectacles de reconstrucció històrica, teatralitzacions, etc. O amb ESARDI-Escola d'Art i Disseny que amb el taller Bigdraw, inspirat en el festival internacional de dibuix més gran del món, cada any al mes d'octubre des de fa cinc anys, connecta a persones de totes les edats amb diferents tipus d'expresions artístiques. I també, consolidada amb diferents edicions, la Masterclass amb Ampost@empresa i ESARDI, activitat molt més específica dirigida a un públic professional del món del disseny, impremta, tipografia, il·lustració ... que els apropa a reconeguts professionals d'aquest sector com Enric Jardí, Dídac Ballester o Andreu Balius.
Els darrers anys s'ha instaurat la Inauguració del curs escolar d'Amposta i del Campus Extens de la URV amb una conferència amb personatges mediàtics del món de la educació i la ciència com Pere Estupinyà, Eva Bach o Alba Castellví. Així mateix es va consolidant un Cicle sobre la dona com una activitat fixa amb Serveis Socials de l'Ajuntament d'Amposta i el Servei d'informació i atenció a les Dones (SIAD) del Consell Comarcal del Montsià, que dona continuïtat a un cicle de conferències de la URV sobre Desigualtat de gènere al segle XXI a Europa. I també participem de programes més amplis com la Setmana de la Ciència o la Universitat d'Estiu (“Recursos didàctics del patrimoni arqueològic a les Terres de l'Ebre”, “Les col·lectivitzacions agràries i urbanes durant la guerra civil”, “Bruixes, enverinadores, remeieres i sanadores”).
Amposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)
correu electrònic
Informació i avís legal