Eports Ample de Banda i Internet

La Rąpita impulsa la recuperació i revalorització del mas de Mata-redona

El projecte permetrą reestructurar el mas i donar-li noves funcions adaptades a les necessitats actuals

etiquetes   noticies, territori, la rapita, montsia, serra montsia

27/4/2021

La Rąpita impulsa la recuperació i revalorització del mas de Mata-redona | Amposta.info El mas de Mata-redona


L'Ajuntament de la Rąpita impulsa la recuperació i revalorització del mas de Mata-redona i fa una crida a la participació ciutadana per reactivar aquest espai singular del municipi. El projecte permetrą reestructurar el mas i donar-li noves funcions adaptades a les necessitats actuals. Amb aquest objectiu s'ha comenēat a treballar la iniciativa amb una comissió de treball, formada per persones que en alguna čpoca de la seva vida han estat vinculades amb el mas de Mata-redona i s'han sumat per portar el projecte a bon port.

L'alcalde de la Rąpita, Josep Caparrós, ha exposat que “posem el fil a l'agulla a una iniciativa que farą realitat un dels compromisos d'aquesta legislatura que vam incorporar al programa electoral d'ERC”. Caparrós ha destacat que “actualment el mas de Mata-redona estą deixat i des del consistori volem recuperar la identitat i la histņria dels nostres orķgens de la Serra del Montsią mitjanēant un projecte col·laboratiu que volem que tothom es faci seu”.

Per la seva banda, el regidor d'Identitat, Rafa Balagué, ha fet čmfasi a dir que “dignificar el mas és un projecte de gran magnitud que hem de fer entre tota la gent que tingui ganes de veure'l rehabilitat amb la finalitat de donar-li noves oportunitats”. Balagué ha conclņs que “entre tots i totes hem d'aconseguir que la gent que visiti el Montsią tingui un espai de referčncia on pugui assabentar-se'n de la histņria i la rellevąncia del mas en les diferents čpoques”.

El projecte de reactivació del mas de Mata-redona, un dels masos més importants de la Serra del Montsią a principis del segle XX, comprčn un seguit d'iniciatives per convertir-lo de nou en un espai de creixement śnic a la serra. Entre aquestes, destaca la reforma que es durą a terme amb les mateixes tčcniques que es van utilitzar en la seva construcció, com el morter de calē, la pedra seca o les fibres vegetals. La reforma consistirą, majoritąriament, a pujar els marges i les parets.

A banda, el projecte inclou la publicació d'una sčrie d'articles a la Revista Rąpita, amb l'objectiu d'aportar una visió més clara del projecte i donar a cončixer histņries i ančcdotes de la ciutadania al mas. Els articles estaran escrits pels membres de la comissió de treball, entre els quals hi ha historiadors, professors i amants del territori. En aquests articles hi haurą informació i imatges antigues i actuals, perquč es pugui apreciar el pas dels anys, les millores i l'evolució del mas. A aixņ se sumen les activitats de voluntariat de desbrossament i neteja del terreny, i els cursos de morter de calē, pedra seca o fibres digitals.

El consistori i la comissió de treball conviden a tothom que vulgui formar part de la iniciativa, ja que es tracta d'un projecte de voluntariat on té cabuda tota la gent que vulgui veure'l lluir de nou. Per inscriure't al voluntariat, has d'emplenar el següent formulari: cutt.ly/7bqBim3.


Per: Redacció

Foto: Cedida


restaurants d’AmpostaAmposta.info, el digital de la ciutat d“Amposta des de 1998 (Terres de l“Ebre)

correu electrņnic
Informació i avķs legal

Amposta.info