CENTRE ÒPTIC L´ESGUARD

Els pressupostos participatius Tu fas Amposta! posen la mirada en els barris

D’aquesta tercera edició, que compta amb una partida de 200.000 euros, en sortiran quatre propostes guanyadores

etiquetes   noticies, ciutadania, ciutat, pressupostos, participacio, amposta

16/5/2022

Els pressupostos participatius Tu fas Amposta! posen la mirada en els barris | Amposta.info


Els pressupostos participatius Tu fas Amposta! per al 2022-2023 amplien la visió per centrar les propostes en els barris de la ciutat. D'aquesta manera, el procés participatiu posarà especial atenció en les associacions veïnals per a la generació de propostes, així com hi haurà, com a mínim, quatre iniciatives que s'acabaran materialitzant. L'alcalde, Adam Tomàs, detallava que "el dels pressupostos participatius és un model viu que s'ha anat adaptant a les propostes que han sorgit de les sessions participatives amb la voluntat, no només de millorar el model participatiu, sinó també que s'assembli cada cop més al que ens demana la ciutadania". Sobre centrar les accions als barris, la regidora de Participació i Transparència, Carla Bonfill, explicava que "fins ara ens centràvem en una mirada general de ciutat i en aquesta tercera edició volem treballar a més petita escala i centrar-nos en els barris, d'on des de les assemblees informatives de barris que ja hem engegat hem vist que poden sorgir propostes interessants". Una altra novetat és que aquest any la partida del pressupost municipal destinada a executar les propostes guanyadores s'incrementa 50.000 euros, passant dels 150.000 als 200.000 euros.

Els pressupostos participatius Tu fas Amposta! són de caràcter bianual, amb un any de debat, decisió i votació de les propostes i un any d'execució, el 2023. "L'objectiu principal és involucrar a la ciutadania en la presa de decisions sobre una part dels recursos públics. A banda, amb els pressupostos també es vol detectar les necessitats de la ciutadania, el que posteriorment ens ajuda a planificar la despesa municipal", seguia Bonfill. En aquesta edició també es vol recuperar la presencialitat perduda durant la Covid-19, destacava la regidora, ja que "les trobades amb el veïnat ens ajuden a conèixer les necessitats dels altres ciutadans i ens donen informació sobre la visió de ciutat que tenen els veïns i veïnes d'Amposta".

En la passada edició dels pressupostos participatius d'Amposta van sorgir un centenar de propostes, entre les quals n'hi havia una vuitantena de vàlides. Quant a la votació, aproximadament un 12% de la ciutadania major de 16 anys va votar alguna de les iniciatives. "És un percentatge de participació molt alt comparat amb alguns processos participatius que s'han fet a altres municipis de Catalunya", reblava Bonfill. En les dos edicions passades, dels pressupostos participatius Tu fas Amposta! van sorgir accions com la rehabilitació de la façana fluvial o la recuperació de la Val de Zafán. Aquest últim, concretament, s'ha acabat incorporant a un projecte territorial de Via verda entre Tortosa i la Ràpita.


10 de juny: inici de la presentació de propostes

El 10 de juny s'engegarà el període de generació de propostes, que s'allargarà fins al 31 de juliol. Durant aquest procés, totes les persones majors de 16 anys empadronades a Amposta podran presentar les seves idees, tant en línia com de forma presencial, així com a títol individual o col·lectiu. En aquest segon punt, es duran a terme sessions de participació presencials amb les associacions o col··lectius veïnals. Tanmateix, les entitats de la ciutat també disposaran d'una sessió específica.

Posteriorment, de l'1 d'agost al 30 de setembre es validaran les propostes, verificant que les iniciatives presentades són de competència municipal, viables tècnica i econòmicament o inclusives i respectuoses amb els drets humans. Es realitzarà un informe per fer públiques totes les propostes vàlides i no vàlides.

Finalment, el procés es tancarà amb la fase de votació, que serà al novembre i desembre. De nou, totes les persones de més de 16 anys residents a Amposta podran escollir tant de forma presencial com telemàtica les propostes a executar. Un cop escollides i publicades les quatre propostes guanyadores, es constituirà una comissió de seguiment dels diferents projectes.


Per: Redacció

Foto: Cedida


EbreActiu, revista d’oci actiu



Amposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info