Eports Ample de Banda i Internet

El Poble Nou acollirà la primera edició de Lligallos, els propers 10, 11 i 12 de juny

Lligallos és una iniciativa de l’Associació de Criadors de Brau, englobat en el projecte Ur, i compta amb el suport de l’Ajuntament d’Amposta

etiquetes   noticies, ciutat, amposta, poble nou, fires

12/5/2022

El Poble Nou acollirà la primera edició de Lligallos, els propers 10, 11 i 12 de juny | Amposta.info La presentació s’ha fet aquest matí al Poble Nou


El cap de setmana del 10 al 12 de juny se celebrarà a Poble Nou del Delta la primera edició de Lligallos. Aquesta fira pretén posar en valor la ramaderia extensiva i els beneficis que aporta al territori –manteniment de la biodiversitat, neteja de sotabosc... –, a més de revaloritzar el treball conjunt d'animals –bous, cavalls, ovelles i cabres– i persones en la construcció de l'actual paisatge del Delta de l'Ebre.

Paco Palmer, president de l'Associació de Criadors de Brau de les Terres de l'Ebre, ha explicat que "quan vam començar amb l'Associació de Criadors de Brau, ara fa sis anys, la nostra intenció era donar visibilitat al sector. Hem impulsat un producte cultural i alimentari i ara, amb Lligallos, impulsem un producte turístic de qualitat vinculat al món del brau. Hi haurà un abans i un després de Lligallos per al sector ramader". Lligallos és la recuperació de la memòria de l'estreta relació entre bèsties i humans en la construcció del paisatge i la identitat de les Terres de l'Ebre, reviscuda per pastors actuals que veuen la importància de donar visibilitat a tot el que envolta la ramaderia extensiva al territori, una activitat que la societat urbana desconeix.

Aquesta primera edició acollirà una trentena d'activitats entre la inauguració, el divendres 10 de juny a la tarda, i la clausura, que se celebrarà el diumenge al vespre. Al llarg dels tres dies de Lligallos s'han programat activitats per a totes les edats i públics. En destaquen la inauguració, amb la presència de la guanyadora dels Premis VOC 2022, la directora Maria Velasco, amb la projecció del curt "Vull ser pastora". Dissabte al matí s'ha programat una arribada en romeria al Poble Nou per part de les penyes eqüestres del Montsià, mentre que diumenge al matí se celebrarà una entrada de bous amb cavalls. A més, hi haurà música amb el grup asturià L-R o Quico el Cèlio; jocs tradicionals i mercat de productes alimentaris de proximitat. Cal destacar la implicació dels restauradors de Poble Nou que, per aquest cap de setmana, han creat una sèrie de menús especials amb receptes tradicionals on els productes de ramaderia extensiva hi són presents.

L'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, ha concretat que "el Poble Nou del Delta és l'espai idoni per a acollir Lligallos per l'entorn que ocupa, per això des de l'Ajuntament ens hem posat al costat dels organitzadors per donar-los-hi suport, perquè són activitats com aquestes les que ens permeten dinamitzar el Poble Nou del Delta", ha dit l'alcalde, qui afegia que "a més, la Reserva de la Biosfera també ens dona l'oportunitat de treballar en l'àmbit de la cultura, de la sostenibilitat i del paisatge". Tomàs també ha aprofitat per agrair la implicació del veïnat de Poble Nou en aquest esdeveniment.

"L'Ajuntament d'Amposta ha apostat des del primer moment per aquest projecte", ha afegit Paco Palmer, "i des de l'Associació estem molt contents de poder celebrar aquesta primera edició a Poble Nou".


Un projecte territorial

Lligallos vol esdevenir un projecte territorial, que permeti posar en valor la ramaderia extensiva que es practica no només al Delta, sinó també a la Serra de Montsià, als Ports i Cardó, i visibilitzar la feina que fan ramats i pastors en el manteniment de la biodiversitat, la prevenció d'incendis forestals amb la neteja del sotabosc i l'oportunitat que representa aquest ofici per a fixar famílies al territori. A més, aquests camins poden ser una oportunitat per a crear un turisme cultural vinculat a la natura i al món ramader tradicional.

És per aquest motiu que Lligallos compta també amb el suport del Parc Natural del Delta de l'Ebre, de l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Museu de les Terres de l'Ebre i l'Institut d'Estudis Comarcals del Montsià.

A escala internacional, ha despertat l'interès de l'Associació UNESCO Gent de bioú, actius a la Camarga, que seran presents durant el cap de setmana.


El nom

Lligallos pren el nom dels camins per on, des de temps immemorials, transitaven els ramats de bestiar gran i menut, com apareix en la documentació escrita des del segle XIV, que es desplaçaven des de l'Aragó al Delta a la recerca de pastures, fent posteriorment el camí invers. Fins al segle XIX fins i tot baixaven ramats de França.

Actualment, aquests camins encara existeixen en molts municipis del territori. Vinculats a ells hi ha un gran patrimoni cultural encara, en gran part, per reivindicar (corrals, paridores, abeuradors, zones per a descans dels ramats...). Entre aquests elements, hi ha també les marques pintades o gravades en pedres, façanes de masos, arbres centenaris, marges... en les que s'inspira la imatge corporativa de Lligallos.

A Amposta i Masdenverge també es conserva l'expressió "armar-se un lligallo" que vol dir escàndol, soroll i festa.


Per: Redacció

Foto: Cedida


restaurants d’AmpostaAmposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info