Aquest divendres 18 de gener s’inaugura al Museu de les Terres de l’Ebre l’exposició “Col·leccionar passions. La família Segarra-Pedrola i la terrissa popular”
14/1/2019
El canterer Ferran Segarra Pedrola treballant a l'obrador. Foto: Ceràmiques Segarra
L'exposició “Col·leccionar passions. La família Segarra-Pedrola i la terrissa popular”, organitzada pel Museu de les Terres de l'Ebre, el Departament de Cultura i els ajuntaments d'Amposta i Miravet, aplega una part significativa dels estris i atuells que conformen la col·lecció de terrissa Segarra-Pedrola, integrada per més d'un miler de peces, procedents de les Terres de l'Ebre i zones confrontants, la resta de Catalunya i bona part de l'estat espanyol; datades entre el segle XVIII i l'actualitat, tot i que inclou també algunes peces medievals.
Els terrissaires són artesans que treballen l'argila crua, la pasten, la couen en forns i -molt sovint- la venen directament. A Miravet, com arreu de les Terres de l'Ebre, són anomenats canterers, terme que deriva de la peça antiquíssima i més emblemàtica que elaboren: el cànter, en obradors familiars, en els quals les peces s'elaboren d'una en una, i homes i dones aprenen l'ofici des de la infància, treballant any rere any al costat dels familiars de les generacions anteriors, fins que la pròpia expertesa permetia assolir el mestratge de l'ofici.
Aquest antic procés continua vigent a l'obrador que Teresa Pedrola Avante i Ferran Segarra Vives van crear el 1978 a la Raval dels Canterers de Miravet; actualment també hi treballa, de forma tradicional, el seu fill: Ferran Segarra Pedrola. Es tracta d'un gran edifici que inclou també una botiga, un magatzem de ceràmica i terrissa, un espai dedicat a la seva tasca d'antiquaris i les diferents sales que acullen la seva important col·lecció d'atuells.
Ferran Segarra Vives ha rebut nombrosos reconeixements com a artesà, entre els quals el Diploma de Mestre Artesà, atorgat per la Generalitat de Catalunya, el 2010. Als anys 1980, va descobrir la importància i el valor econòmic i cultural de la ceràmica i la terrissa tradicionals, i en pocs anys, sent ja canterer, va començar la seva col·lecció, adquirint peces procedents dels millors obradors del Baix Aragó, alguns dels quals llavors ja havien plegat.
La col·lecció inicial ha esdevingut una nombrosa mostra patrimonial feta a base de constància i viatges; i també un punt de referència per als col·leccionistes, els amants de la terrissa de qualitat, els antiquaris i els estudiosos, per als quals el matrimoni Segarra Pedrola és una font de coneixements i d'informació ineludible per als seus establiments, associacions i publicacions.
Tipològicament, l'exposició “Col·leccionar passions. La família Segarra-Pedrola i la terrissa popular” abasta la terrissa tradicional obrada per als diferents àmbits de la vida de la gent: agricultura, arquitectura, cuina, emmagatzematge, higiene personal, ramaderia, transport, etc.
Aquesta és la tercera exposició del cicle Col·leccionar passions, dedicat a la difusió del col·leccionisme i els col·leccionistes de les Terres de l'Ebre, que ha inclòs també les exposicions “Jesús Bru i el Grup d'Estudi i Recerca del Patrimoni de Vilalba” i “Salvador Cardero i el Grup de recerca científica Terres de l'Ebre”.
Amposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)
correu electrònic
Informació i avís legal