BIGMAT CITY AMPOSTA

Oberta la convocatòria XYZ 2019

En aquesta quarta edició s’ha escollit els Ullals de Baltasar com l’espai natural on ubicar les instal·lacions

20/3/2019

Oberta la convocatòria XYZ 2019 | Amposta.info Els Ullals de Baltasar, l’espai escollit en la quarta edició de XYZ


XYZ convocatòria d'instal·lacions a emplaçaments singulars a les Terres de l'Ebre neix de la voluntat de generar un espai de comunicació i experimentació entre l'art contemporani i la ciutadania. Mitjançant intervencions a l'espai públic amb obres de gran format també es persegueix l'objectiu de posar en valor el patrimoni natural, històric i cultural del territori. Les diferents formes que pot prendre aquesta convocatòria dependran sempre de l'espai a intervenir i de les seves característiques.

XYZ es situa en espais de gran importància simbòlica als que afegint propostes plàstiques i/o de discurs conceptual enceten noves mirades i diàlegs en vers al territori, habitants i visitants. Així XYZ, en les anteriors edicions es va ubicar, respectivament en l'espai urbà del Pont Penjant, en l'espai natural de la platja del Trabucador i en l'espai del patrimoni històric de les torres de la Carrova i Campredó. Arribant a aquesta quarta edició d'XYZ, escollim un altre espai natural: els Ullals de Baltasar, un grup de petits llacs, envoltats per bosquets d'eucaliptus, que, sorgint entre horts i arrossars, formen un paisatge fantàstic, ben diferent de la resta d'ambients del Delta.

Els Ullals de Baltasar o de l’Arispe, formen part del Parc Natural del Delta de l'Ebre, situats al terme municipal d’Amposta al costat de l’antic canal de navegació de Carles III, entre Amposta i Sant Carles de la Ràpita. Són surgències d'aigua dolça que procedeixen de les properes muntanyes de la serra del Montsià i dels Ports. L'aigua fa un llarg viatge per l'interior de la terra fins a aquest indret de la plataforma deltaica on ascendeix creant aquestes basses de forma circular o d'ull. La singularitat d’aquest espai, que les seves característiques paisatgístiques i morfològiques el fan quasi bé màgic, esdevé també simbòlic per la multiplicitat de significats i relacions que sorgeixen a arrel del seu topònim, Ullals: "fonts com ulls”. Els ulls miren i veuen, així converteixen la terra en ésser viu, en deessa que observa i vigila, connecten la memòria amb allò atàvic, ancestral que ens relaciona amb els orígens, són nexe entre natura, pensament i consciència.

La lògica de XYZ s'acciona a partir d'una convocatòria per a artistes que treballen en aquets formats amb una dotació de 4.000 € impostos inclosos per a la producció del projecte guanyador. La convocatòria va dirigida a artistes i creadors residents a l'Estat Espanyol i resta oberta fins al 21 d’abril de 2019.

Un jurat format per Nora Ancarola (artista), Juan Guardiola (Director del CDAN) i Xavier Abril (Tècnic del Parc Natural del Delta de l'Ebre) escollirà els participants finalistes, i les obres seleccionades s'implicaran amb el públic mitjançant votació popular.

La intervenció guanyadora se formalitzarà als Ullas de Balltasar durant la segona quinzena de juliol del 2019. Podeu descarregar les bases en aquest enllaç.


EbreActiu, revista d’oci actiuAmposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info