EbreActiu, revista d´oci actiu

El Museu de les Terres de l’Ebre oferirà serveis a tots els museus i equipaments patrimonials del seu territori

El Departament de Cultura qualifica l’equipament com a Museu de Suport Territorial

28/2/2019

El Museu de les Terres de l’Ebre oferirà serveis a tots els museus i equipaments patrimonials del seu territori | Amposta.info El programa s'ha impulsat des de la Direcció General del Patrimoni Cultural


Ahir dimecres es va presentar el Museu de les Terres de l'Ebre com a Museu de Suport Territorial, qualificació que el permetrà donar suport a una vintena d'equipaments patrimonials bàsics de les Terres de l'Ebre. A partir d'ara, per tant, el Museu de les Terres de l'Ebre oferirà un catàleg de serveis concrets a tots els museus, equipaments patrimonials bàsics i béns culturals de la zona, com són l'assessorament, l'intercanvi d'informació, el préstec d'infraestructures i utillatge, la representació en plataformes, fòrums o debats, o el dipòsit de materials arqueològics.

El Museu de les Terres de l'Ebre podrà oferir altres serveis complementaris en funció de les necessitats, com són la gestió compartida i temporal de determinats serveis; la producció i comunicació conjunta d'activitats de divulgació i ús del patrimoni; la gestió mancomunada de serveis i programes; la creació de valor patrimonial i captació de finançament de programes supralocals; la inspecció, i l'elaboració d'estudis o les formacions.

El nombre de museus i centres de les Terres de l'Ebre que són beneficiaris potencials del programa són 15, en la línia de serveis genèrics i actuacions mancomunades, i 7 en la línia de serveis extraordinaris i desenvolupament de projectes museístics.

El Museu de les Terres de l'Ebre, des de la seva inauguració el 1984 com a Museu Comarcal del Montsià, ha estat una entitat activa, oberta i dinàmica en l'àmbit de la gestió patrimonial de les Terres de l'Ebre i el servei a les administracions, entitats i usuaris en general. L'any 2010, la designació del Museu com a Servei d'Atenció als Museus (SAM) per part del Departament de Cultura va possibilitar la consolidació del servei a favor d'altres museus i administracions, per tal de donar suport als museus i equipaments patrimonials de les Terres de l'Ebre i millorar-ne la gestió i les prestacions.

En l'acte de presentació del Museu de les Terres de l'Ebre com a Museu de Suport Territorial hi ha participat l'alcalde d'Amposta i president del Consorci del Museu de les Terres de l'Ebre, Adam Tomàs, la directora general del Patrimoni Cultural, Elsa Ibar, la cap del Servei de Museus, Magda Gassó, i el director i gerent del Museu Terres de l’Ebre, Àlex Farnós.


Programa Museu de Suport Territorial

Arreu de Catalunya existeixen un conjunt de museus que, a més de les seves col·leccions i infraestructures pròpies, gestionen equipaments d'índole diversa (jaciments arqueològics, centres d'interpretació, esglésies, cases-museus, monuments, etc.) i donen suport a comunitats territorials d'ordre supralocal.

Els museus d'aquesta tipologia que volen esdevenir Museu de Suport Territorial han d'elaborar un projecte per un període determinat, d'acord amb una guia de referència, en el qual han de justificar la seva vocació territorial i presentar una anàlisi de les necessitats patrimonials i socials del territori. El Departament de Cultura els donarà suport mitjançant un conveni de col·laboració per un període determinat.

El programa Museu de Suport Territorial s'ha impulsat des de la Direcció General del Patrimoni Cultural i s'ha encetat mitjançant projectes pilot el 2017 i el 2018 que han inclòs el Museu de les Terres de l'Ebre, el Museu Etnològic del Montseny La Gabella, el Museu Comarcal de la Noguera i l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu.

Es tracta de museus amb una vocació territorial explícita i amb una contrastada trajectòria de suport al territori. Cadascun d'aquests museus ha elaborat un projecte de museu de suport territorial aplicant una metodologia consensuada amb la Direcció General del Patrimoni Cultural.

Durant els pròxims anys està previst que hi hagi fins a 6 projectes de Museu de Suport Territorial en funcionament a Catalunya.


EbreActiu, revista d’oci actiuAmposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info