BIGMAT, la botiga del bricolatge i la reforma

El Museu de les Terres de l'Ebre finalitza l'última campanya de documentació etnològica

117 fitxes documenten indumentària, roba de casa i complements de la donació de Neus Llosa Fabregat

30/5/2019

El Museu de les Terres de l’Ebre finalitza l’última campanya de documentació etnològica | Amposta.info  Una de les peces d'indumentària del fons. Foto: MTE


El passat 8 de març Neus Llosa Fabregat signava la donació al Museu de les Terres de l'Ebre de 123 peces i objectes casolans diversos, un conjunt datat entre finals del s. XIX i la primera meitat del s. XX; amb fitxes corresponents als números de registre compresos entre el 31.599 i el 31.716 del fons de béns mobles patrimonials conservats al Museu de les Terres de l'Ebre.

Es tracta -gairebé en exclusiva- de peces tèxtils i d'indumentària, entre les quals destaquen per la seva antiguitat (el tombant dels segles XIX i XX i els inicis del s. XX), els vestits i complements pagesos tradicionals, tant d'home com de dona i de nadó, la roba de casa (cobrellits, cobretaules i domasos) i els complements tèxtils. La donació també inclou una bona mostra d'articles de merceria i de labors tèxtils casolanes de la primera meitat del segle XX.

A tall d'exemple, la indumentària masculina pagesa tradicional documentada, de finals del segle XIX, inclou: dos mocadors de cap, (un de seda per mudar i un de cotó), una camisa blanca, un corbatí, un detente, una armilla amb solapes, una jaqueta curta, dos faixes amples (un de seda per mudar i una de llana), uns guants, cinc mocadors de butxaca, uns calçotest blancs, un calçó estret, dos antipares (una blanca i una blava), dos parells de calcetins negres, dos jocs d'espardenyes d'espart de beta negra i una gaiata.

La indumentària femenina, del tombant dels segles XIX i XX, inclou: cinc camises de dormir brodades, dos mocadors de cap de cotó, un mantó amb serrell i una toca de llana, una butxaca, un davantal, dos relicaris i tres ombrel·les.

També forma part de la donació i ha estat documentada durant la campanya indumentària infantil de nadó, confeccionada abans del 1947; destaquen set camisoles, un facet i un vestit amb puntes.


El Museu de les Terres de l’Ebre finalitza l’última campanya de documentació etnològica | Amposta.info


EbreActiu, revista d’oci actiuAmposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info