SALVADÓ JOIERS, DES DE 1902. Més de 100 anys de confiança

El Museu de les Terres de l'Ebre finalitza l'última campanya de documentació etnològica

117 fitxes documenten indumentària, roba de casa i complements de la donació de Neus Llosa Fabregat

30/5/2019

El Museu de les Terres de l’Ebre finalitza l’última campanya de documentació etnològica | Amposta.info  Una de les peces d'indumentària del fons. Foto: MTE


El passat 8 de març Neus Llosa Fabregat signava la donació al Museu de les Terres de l'Ebre de 123 peces i objectes casolans diversos, un conjunt datat entre finals del s. XIX i la primera meitat del s. XX; amb fitxes corresponents als números de registre compresos entre el 31.599 i el 31.716 del fons de béns mobles patrimonials conservats al Museu de les Terres de l'Ebre.

Es tracta -gairebé en exclusiva- de peces tèxtils i d'indumentària, entre les quals destaquen per la seva antiguitat (el tombant dels segles XIX i XX i els inicis del s. XX), els vestits i complements pagesos tradicionals, tant d'home com de dona i de nadó, la roba de casa (cobrellits, cobretaules i domasos) i els complements tèxtils. La donació també inclou una bona mostra d'articles de merceria i de labors tèxtils casolanes de la primera meitat del segle XX.

A tall d'exemple, la indumentària masculina pagesa tradicional documentada, de finals del segle XIX, inclou: dos mocadors de cap, (un de seda per mudar i un de cotó), una camisa blanca, un corbatí, un detente, una armilla amb solapes, una jaqueta curta, dos faixes amples (un de seda per mudar i una de llana), uns guants, cinc mocadors de butxaca, uns calçotest blancs, un calçó estret, dos antipares (una blanca i una blava), dos parells de calcetins negres, dos jocs d'espardenyes d'espart de beta negra i una gaiata.

La indumentària femenina, del tombant dels segles XIX i XX, inclou: cinc camises de dormir brodades, dos mocadors de cap de cotó, un mantó amb serrell i una toca de llana, una butxaca, un davantal, dos relicaris i tres ombrel·les.

També forma part de la donació i ha estat documentada durant la campanya indumentària infantil de nadó, confeccionada abans del 1947; destaquen set camisoles, un facet i un vestit amb puntes.


El Museu de les Terres de l’Ebre finalitza l’última campanya de documentació etnològica | Amposta.info


restaurants d’Amposta


Amposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info