AMPOSTA FAS GOIG

El Museu de les Terres de l'Ebre acull l'exposició (In)Visibles i (O)Cultes

La mostra, que s’emmarca en els actes de celebració del Dia de la Dona, rescata de l’oblit 24 dones científiques de tots els temps i tots els continents

etiquetes   noticies, cultura, societat, museu terres ebre, amposta

2/3/2022

El Museu de les Terres de l’Ebre acull l’exposició (In)Visibles i (O)Cultes | Amposta.info


(In)Visibles i (O)Cultes és una exposició temporal que posa el focus sobre 24 dones científiques que, des de l'Antic Egipte fins a la Gran Bretanya del segle XXI, han estat, per raó de gènere, silenciades, apartades o directament esborrades la història de la ciència.

La primera metgessa de la història, Peseshet(Egipte, 2.400 aC), la primera química Tapputi Belatekallim (Mespotàmia, 1200 aC), la metgessa Agnòdice (Grècia, 400 aC), l'astrònoma Aglaonice(Grècia, 200 aC), Maria la Jueva, inventora i mare de l'alquímia (Alexandria, 100-200 aC), la primera ginecòloga Trotula de Salern (Itàlia, 1110-1160), Francesca de Barcelona metgessa i llevadora (Barcelona, s. XIV), Maria Sibylla Merian, entomòloga i artista (Alemanya i Holanda, 1647-1717), l'astrónoma i primera dona descobridora d'un cometa Maria Winkelmann (Alemanya 1670-1720), Wang Zhenyi, matemàtica, astrónoma, escriptora i poeta (Xina, 1768-1797), la botànica, Blanca Catalana de Ocón( Calataiud, 1860-1904), Nattie Stevens, científica que va establir la relació entre els cromosomes i el sexe en esl éssers vius (Estats Units, 1861-1912), la mare de la cosmologia moderna, Henrietta Leavitt (1868-1921), la cineasta i creadora dels efectes especials Alice Guy (França i estats Units, 1873-1968), la física descobridora de la fissió nuclear Lise Meitner (Àustria, Alemanya i Suècia, 1878-1968), la zoòloga i política Bertha Lutz (Brasil, 1894-1876), l'astrònoma que va descobrir la composició del sol Cecilia Payne (Gran Bretanya i estats Units, 1900-1979), la físicaChien-Shiung Wu (Xina i Estats Units, 1912-1997), la matemàtica i científica espacial (Estats Units, 1918-2020), la química Rosalind Franklin (Estats Units, 1920-1958), la microbiòloga i genetista Esther Zimmer Lederberg (Estats Units, 1922-2006), la cosmonauta Valentina Tereshkova (Rússia, 1937), l'astrofísica Nergis Mavalvala (Pakistan, 1968), i la física Jess Wade (Gran Bretanya, 1988).

Totes elles han hagut d'esperar molts anys o segles per recuperar la veu gràcies a un revisionisme històric amb perspectiva de gènere que es va iniciar a la segona meitat del segle XX i que ha agafat un impuls imparable ja entrat el segle XXI.

Per lluitar contra aquesta discriminació, el 2016 es va instaurar El Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència (11 de febrer) per tal de commemorar i reconèixer la trajectòria de totes aquelles dones que han contribuït a l'avenç de la ciència i la tecnologia. L'exposició és una invitació a descobrir i visibilitzar totes les dones que han fet aportacions a la ciència i a reivindicar el seu treball.

L'exposició és una producció original del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i ha estat comissariada per Mireia Alcaine. L'adaptació per a la itinerància ha estat promoguda per la Xarxa de Museus de Ciències Naturals de Catalunya de la qual en forma part el Museu de les Terres de l'Ebre.

El mateix dia de la inauguració, el 4 de març, es realitzaran dos activitats complementàries, que juntament amb l’exposició, són l’inici de les activitats que es realitzaran al Museu amb motiu del Dia Internacional de les Dones:

Visita guiada

En primer lloc es realitzarà una visita guiada a l'exposició “(In)visibles i (O)cultes, primera exposició itinerant produïda per la Xarxa de Museus de Ciències Naturals de Catalunya.

Taula rodona

La taula rodona “(In)visibles i (O)cultes”, que comptarà amb la intervenció de tres reconegudes dones científiques de les Terres de l'Ebre: Maria del Mar Català, directora del Centre d'IRTA a Amposta; Anna Ardévol, catedràtica de la URV del Departament de Bioquímica i Biotecnologia; i Emma Forcadell, Cap de recerca de l'Hospital Verge de la Cinta. Les tres ponents parlaran de les seves experiències personals al llarg de les seves carreres i els seus punts de vista, i obriran un debat que volem que ajudi a visibilitzar els problemes i discriminacions que, encara avui en dia, pateixen les dones que es dediquen a la investigació i a la ciència. La taula estarà moderada per Roser Regolf, periodista, tècnica de comunicació i premsa a l'Ajuntament d’Amposta.

L’exposició es podrà visitar fins l’1 de maig.


Per:

Foto:


restaurants d’AmpostaAmposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info