SALVADÓ JOIERS, DES DE 1902. Més de 100 anys de confiança

El Museu de les Terres de l'Ebre acull l'exposició “Geografies Josep Vallverdú”

La mostra es podrà visitar fins el 28 d’abril

etiquetes   noticies, cultura, exposicio, museu terres ebre, amposta

26/3/2024

El Museu de les Terres de l’Ebre acull l’exposició “Geografies Josep Vallverdú” | Amposta.info


L'exposició itinerant “Geografies Josep Vallverdú” ha estat produïda per la Diputació de Lleida a través l'Institut d'Estudis Ilerdencs, amb la Universitat de Lleida, dipositària del Fons Vallverdú, i la Biblioteca Pública de Lleida, amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes. Després de la seva inauguració a Lleida, l'exposició ha visitat les ciutats de Barcelona, Girona i Tarragona, i ara arriba ales Terres de l'Ebre on es podrà visitar a Amposta, en concret al Museu de les Terres de l'Ebre, del 20 de març al 28 d'abril de 2024.

L’exposició presenta tota la producció bibliogràfica d'un escriptor de factura polièdrica de resultes de la qual n'és, també, la seva obra. Aquest fons, amb cadascuna de les primeres edicions i traduccions de les obres de l'escriptor, és el que està dipositat a la Biblioteca de la Universitat de Lleida: la literatura infantil i juvenil, les traduccions, els llibres personals (memòries, dietaris i articles), el teatre i la poesia. Comissariada per Carme Vidal Huguet, la mostra presenta Josep Vallverdú com un home de geografies: Lleida, Sant Martí de Maldà, Barcelona, Sant Feliu de Guíxols, Balaguer, on tornarà, Puiggròs, les Borges Blanques i l'Espluga de Francolí. Cada geografia lligada a la seva vida i obra.

La mostra ofereix també imatges, objectes i fotografies que ens deixen llegir la vida i l'obra de l'escriptor Josep Vallverdú. Però també del professor Vallverdú i del ciutadà compromès.

L'any 2023 es commemorà l'Any Josep Vallverdú impulsat pel Departament de Cultura de la Generalitat a través de la Institució de les Lletres Catalanes per commemorar el centenari del naixement de l'escriptor lleidatà.

Com descriu en aquest escrit Carme Vidal Huguet, comissària de l'exposició i de l'any Vallverdú: Vida i obra: d’aquí, doncs, GeoGrafies. Aquest binomi indissociable en Vallverdú és el discurs que presenta aquesta exposició, que és l’aportació de l’lnstitut d’Estudis llerdencs a I’Any dedicat a l’escriptor amb motiu del seu centenari.

Vuit verticals ressegueixen les geografies de Josep Vallverdú: Lleida, Sant Martí de Malda, Barcelona, Sant Feliu de Guíxols, Balaguer, Puiggròs i les Borges Blanques, I’Espluga de Francolí i novament Balaguer. Allà on ha viscut, Vallverdú hi ha arrelat i hi ha donat tant com ha rebut: Fill predilecte de Lleida i Fill adoptiu de Sant Matí de Malda, Sant Feliu de Guíxols, Puiggròs, les Borges Blanques, I’Espluga de Francolí i Balaguer. Vuit verticals més un horitzontal, de 12 metres, que presenta tot el conjunt d’obra en tots els generes i només en primera edició: 305 llibres publicats. Prolífic.

Tota aquesta seva obra ens evidencia, d’una banda, que no hi ha silencis creatius en Josep Vallverdú, que és dels pocs escriptors el corpus literari del qual abasta tot el recorregut vital d’un lector. De l’altra, com en són d’imprescindibles, en la seva vida, els seus, de llocs. Com la mar, prop de la qual va decidir que es volia escriptor per vocació.restaurants d’AmpostaPer: Redacció

Foto: Cedida


restaurants d’AmpostaAmposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info