SALVADÓ JOIERS, DES DE 1902. Més de 100 anys de confiança

El Museu inaugura aquest divendres l'exposició «El llapis, arma de guerra antifeixista 1936–1939»

La mostra recull 30 cartells propagandístics contra el feixisme de la col·lecció de Julio Allepuz

etiquetes   noticies, cultura, exposicions, amposta, museu terres ebre

26/2/2020

El Museu inaugura aquest divendres l’exposició «El llapis, arma de guerra antifeixista 1936–1939» | Amposta.info


El Museu de les Terres de l'Ebre inaugura aquest divendres 28 de febrer l'exposició «El llapis, arma de guerra antifeixista 1936 – 1939», una col·lecció de cartells propogandístics de lluita contra feixisme durant la Guerra Civil Espanyola que Julio Allepuz ha cedit per a l'exposició.

Els cartells van esdevenir missatges de revolució, d'organització en temps de guerra i consignes polítiques diverses que van tenir un clam comú, la lluita contra el feixisme. Aquells crits apegats a la paret que omplien places i carrers es van transformar també en postals, calendaris i il·lustracions a diaris i revistes. Amb el temps, han passat de ser un material efímer, creat des de la urgència, a esdevenir obra de museu.

Així, la mostra recull 30 cartells tant dels principals artistes del període –els catalans Carles Fontserè i Martí Bas, els valencians Josep Renau i Manuel Monleón i els que van desenvolupar la seva feina a la Madrid assetjada, José Bardasano, Mariano Rawicz o Antonio Cañavate, entre altres– a més de dibuixants anònims. En aquest sentit cal destacar el conjunt de vuit projectes de cartell d'autoria desconeguda, un material excepcional del 1938 que rarament es pot exposar.

També es mostra l'ús dels cartells en postals i la importància que va tenir el món editorial amb la presència dels principals llibres il·lustrats editats durant la guerra, com No pasarán! Ispania volum II publicat a la Unió Soviètica amb disseny d'El Lissitzky i Evgenii Goliakhovsky; àlbums d'il·lustracions com Estampas de la revolución española. 19 de Julio 1936 de José Luis Rey Vila (SIM); els dibuixos premiats en un concurs de caricatures antifeixistes organitzat per la UGT el 1938 i la carpeta Madrid amb text introductori d'Antonio Machado i obres de diferents dibuixants.

L'exposició, que es podrà visitar fins el 19 d'abril, ha estat organitzada pel Museu de les Terres de l'Ebre i l'Ajuntament d'Amposta a partir de la col·lecció de Julio Allepuz i del comissariat i el procés de documentació de Teresa Ferré Panisello.


Per: Redacció

Foto: Cedida


EbreActiu, revista d’oci actiuAmposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info