La Taula de Consens reivindica aquestes intervencions proactives i en demana "moltes més"
etiquetes noticies, comarca, proteccio delta, delta ebre, trabucador
5/10/2022
Camions descarreguen sorra a la barra del Trabucador
El Ministeri per a la Transició Ecològica ha iniciat el projecte per moure 317.000 metres cúbics de sorres excedentàries al delta de l'Ebre –com les de la Punta de la Banya- i reforçar les zones més fràgils com la Marquesa, l'Illa de Buda i el Trabucador, on els camions ja acumulen muntanyes d'arena aquest dimecres. L'actuació, amb un pressupost de 4 milions d'euros, s'ha retardat un any tot i que era una mesura d'urgència per mitigar els efectes dels violents temporals, com el Gloria o el Filomena, a les platges i als sistemes dunars. La Taula de Consens celebra la intervenció perquè és la primera actuació proactiva que es fa, però recorda que és un "pegat" i que en caldrà moltes més per no deixar el Delta en mans "de la sort".
Aquests moviments de sorres que executa el Ministeri per a la Transició Ecològica s'havien de fer la tardor de l'any passat, una primera obra d'urgència, que no d'emergència, per reforçar els espais i les zones més fràgils del delta de l'Ebre per a un nou hivern. La Generalitat va demanar una avaluació d'impacte ambiental simplificada i el govern espanyol, sense l'informe, va descartar fer les obres la tardor passada. El Govern va defensar que s'havia acordat engegar-les sota la vigilància d'una comissió de seguiment, però el tràmit no es va donar per superat fins al febrer, i a les portes de la primavera, es va posposar l'actuació per no coincidir amb l'època de nidificació de les aus.
Finalment, els moviments de sorres s'han iniciat aquesta setmana. Aquest dimarts es van començar a desplaçar arenes des de la Punta de la Banya fins al Trabucador. Aquest dimecres, davant de la zona d'accés a les Salines de la Trinitat ja s'hi acumulaven diversos munts d'arena que després s'escamparan. També aquest dimecres s'han posat en marxa els treballs per dur sorra des de la zona del Serrallo a l'Illa de Buda i es preveu que a final d'aquest mes d'octubre es facin moviments des de la Punta del Fangar fins a la platja de la Marquesa i Riumar.
Positiu i insuficient
Des de la Taula de Consens valoren "molt positivament" la intervenció sobretot en aquestes zones del Delta "tan fràgils", però el seu director tècnic Rafa Sánchez ha remarcat que no pot ser l'única. "En calen de més decidides, en volums molt superiors, amb sorres marines i dragues", ha defensat.
Fa just una setmana, el Departament d'Acció Climàtica presentava els treballs per fer una batimetria del fons marí deltaic i de les sorres disponibles perquè es puguin moure 11 milions de metres cúbics d'arena del fons del mar, també al Trabucador, a la Marquesa i a Buda. "El primer que hem de saber és quantes sorres hi ha disponibles, i si tenen característiques adequades, si es poden agafar sense perjudici ambiental i si es poden aportar aquí, però està clar que són volums que no tenim per medis terrestres", ha apuntat el director tècnic de l'organisme.
Rafa Sánchez ha recordat que "les traces d'erosió" a l'Illa de Buda arriben a ser de 12 metres cada any, o de 5 metres a la Marquesa-Riumar, i això empitjora cada cop més "si no es fa res". Per al director tècnic de la Taula cal recuperar aquestes franges perdudes i també ampliar les platges en altres sectors del Delta.
Les platges haurien de tenir amplades de 150 metres per contenir l'embat dels temporals. Aquesta actuació del Ministeri havia d'evitar impactes de violents temporals, com el Gloria o el Filomena, però s'ha retardat un any i el Delta ha pogut superar un hivern i una primavera en què, per fortuna, no s'ha produït una altra borrasca catastròfica. "Dependre de la sort és un tema complicat, hem de pensar que pot no anar bé i la desgràcia seria molt gran", ha advertit Sánchez.
Mediadors entre administracions
La Taula de Consens celebra que les dues administracions, Generalitat i Estat, tot i algunes picabaralles, s'hagin posat a actuar al delta de l'Ebre. Si van "en la mateixa direcció", l'organisme reclama que treballin "de manera més coordinada, ràpida i eficaç". De fet, es continua demanat la creació de la comissió mixta entre les dues institucions i la Taula, però el director tècnic reconeix que l'objectiu era "activar les dues administracions" i que es posessin a treball i estan satisfets si ho estan fent. La Taula treballa amb reunions bilaterals amb uns i altres però Sánchez també assenyala que participen d'una comissió tècnica en la qual entre altres, s'han posat en marxa projectes com el camí de guarda dels Alfacs.
També celebren que després del viatge als Països Baixos per conèixer el model holandès, Estat i Generalitat se'ls mirin "com una realitat" que es pot aplicar al Delta, un model d'aportació de sorres per compensar la regressió i la subsidència . "Les dues administracions ho tenen més clar que mai i cadascuna treballa en la seva línia per aquí", ha assegurat el director tècnic.
Per: ACN
Foto: Anna Ferràs ACN
Amposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)
correu electrònic
Informació i avís legal