Eports Ample de Banda i Internet

Mig centenar de torres, talaies i talaiots s’encenen simultÓniament per denunciar el drama migratori del Mediterrani

L’acciˇ, que recrea la comunicaciˇ visual entre torres de guaita, posa el focus en el patrimoni cultural i hist˛ric

etiquetes   noticies, ciutat, amposta, torre carrova

14/1/2024

Mig centenar de torres, talaies i talaiots s’encenen simultÓniament per denunciar el drama migratori del Mediterrani | Amposta.info


Mig centenar de torres, talaies i talaiots dels Pa´sos Catalans s’han encŔs simultÓniament amb bengales de fum per denunciar el drama migratori del Mediterrani. Una de les torres participants ha estat la de la Carrova d’Amposta, una fortificaciˇ que ha canviat la funciˇ original de guÓrdia per la sensibilitzaciˇ. La iniciativa, coordinada per l’Institut Ramon Muntaner, pretÚn donar un "toc d’alerta" per tractar qŘestions com la integraciˇ i l’acollida dels immigrants, a la vegada que reivindica el patrimoni cultural i hist˛ric. A les Terres de l’Ebre, Tortosa s’afegeix enguany a la iniciativa en una data que coincideix amb la caiguda de la ciutat en mans dels franquistes. L’acte vincula la defensa dels drets humans amb la mem˛ria hist˛rica.

L’acciˇ d’encesa simultÓnia de torres, talaies i talaiots Ús una iniciativa nascuda el 2016 a Mallorca, que s’ha anat escampant arreu dels Pa´sos Catalans. En el cas de Catalunya, l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) coordina la iniciativa, que tÚ un doble objectiu; d’una banda, la sensibilitzaciˇ de la ciutadania envers el drama humanitari del Mediterrani i de l’altra, el reconeixement i posada en valor del patrimoni hist˛ric i cultural.

La directora de l’IRMU, M. Carme JimÚnez, ha reivindicat el canvi de rol de les fortificacions, per deixar de tenir una funciˇ defensiva per convertir-se en "fars de llum" per a les persones que emigren. "El fet que un cop l’any fem aquesta acciˇ difÝcilment canviarÓ tot el que estÓ passant, per˛ Ús un moment per fer un toc d’alerta i conscienciar-nos per treballar temes migratoris des del vessant polÝtic i social, com Ús el cas de la integraciˇ o l’acollida d’immigrants", ha apuntat a l’ACN.

La implicaciˇ d’entitats de diferents Ómbits tambÚ Ús un dels aspectes que destaca l’organitzaciˇ d’aquesta iniciativa. Pel que fa a la Torre de la Carrova d’Amposta, un cop mÚs han estat els membres de la Colla de Diables Lo Minotaure d’encendre les dues bengales de fum vermell que han recreat la comunicaciˇ amb la fortificaciˇ ve´na de Campredˇ, que tambÚ s’ha afegit a la proposta. Han complementat el programa d’activitats el Cor de La Lira Ampostina i la Coral Aquae de la Uniˇ Filharm˛nica, que han interpretat el cant ’Viatge a ═taca’.

En un origen, la Torre de la Carrova va viure el seu moment mÚs gloriˇs a l’edat mitjana, quan va tenir una funciˇ de control sobre el riu Ebre. Tant aquesta com la resta de fortificacions repartides a la lÝnia marÝtima permetien garantir la protecciˇ del territori. Tot i aix˛, amb el pas dels anys, la societat ha anat adaptant l’˙s de les edificacions a les necessitats de cada moment. N’Ús un exemple aquesta torre ampostina, que tambÚ va servir per gestionar una explotaciˇ agropecuÓria. Actualment estÓ declarada bÚ cultural d’interŔs nacional.

MÚs d’una vintena de torres catalanes

En el cas ebrenc, enguany s’han sumat altres municipis i fortificacions, com Ús el cas de Tortosa o la Torre dels Moros de la RÓpita. A la capital del Baix Ebre, el calendari ha fet que l’encesa coincideixi amb la data en quŔ les tropes franquistes van prendre la ciutat. Una coincidŔncia que s’ha vinculat amb l’acte de sensibilitzaciˇ i mem˛ria hist˛rica. Al conjunt dels Pa´sos Catalans han estat una quarantena els municipis que s’han adherit a la iniciativa, que es repetirÓ aquest dissabte a la tarda en diverses localitzacions, com ara Batea, Tortosa, Vila-rodona i la SÚnia.

A mÚs, enguany s’han sumat torres, talaies i talaiots de la Catalunya Nord (Prats de Mollˇ), el PaÝs ValenciÓ (Rossell, CarrÝcola, DÚnia, Pedreguer, Saix, Agost, Teulada, Petrer, Elda, Novelda, Mon˛ver i El Pinˇs) i l’Aragˇ (Areny de Noguera, Montanyana, Viacamp-LliterÓ, Llušars i Benavarri), que han elevat la xifra d’aquestes fortificacions a mig centenar.


Per: ACN

Foto: Ariadna Escoda


EbreActiu, revista d’oci actiuAmposta.info, el digital de la ciutat d┤Amposta des de 1998 (Terres de l┤Ebre)

correu electr˛nic
Informaciˇ i avÝs legal

Amposta.info