AMPOSTA FAS GOIG

Més d’una seixantena d’agents socioeducatius d’Amposta es reuneixen en la segona trobada de la Taula Socioeducativa

La Taula Socioeducativa crea un grup motor de treball per abordar comunitàriament la prevenció del consum d’alcohol, tabac i drogues a l’adolescència

etiquetes   noticies, ciutat, educació, amposta

18/3/2021

Més d’una seixantena d’agents socioeducatius d’Amposta es reuneixen en la segona trobada de la Taula Socioeducativa | Amposta.info


Els agents socioeducatius d'Amposta es van reunir, dimecres 10, en la segona trobada de la Taula socioeducativa d'Amposta, impulsada per les àrees de Drets Socials i Ciutadania, Serveis Socials i Salut, Educació i Joventut de l'Ajuntament d'Amposta i constituïda el 23 de setembre de l'any passat. Un total de 63 persones, entre tècniques i tècnics de salut, d'ensenyament i centres educatius, de serveis socials, i d'entitats socials i culturals, a més de tècnics del propi ajuntament, van assistir a aquesta jornada de treball per tractar qüestions que directament o indirecta incideixen, des d'una vessant socioeducativa àmplia, en la vida diària dels i les infants i adolescents i les seves famílies. La Taula treballa amb el convenciment que només amb la suma de l'esforç de tota la comunitat - el reconeixement mutu i l'expertesa dels recursos tècnics, la implicació de la ciutadania i l'aprovació de les institucions incorporant aquests temes a l'agenda política i aportant recursos- serem capaços de potenciar els factors de protecció i minorar els factors de risc per tal de millorar la vida dels nostres infants, adolescents i joves.

Un dels punts de l'ordre del dia va ser la presentació i anàlisi per part del departament d'Inclusió Social de la URV de les dades obtingudes arrel del projecte islandès de prevenció del consum d'alcohol, tabac i altres drogues en la població adolescent i que conforma una de les accions dins del Programa de prevenció Planet Youth. Aquest programa que té com a principals eixos la evidencia científica i el abordatge comunitari de la prevenció ha començat amb l'estudi de les condicions de vida de la població adolescent (16 i 17 anys) per mig de la participació de la totalitat dels centres educatius de secundària de la ciutat. Aquest estudi ha permès detectar aquells factors de risc i de protecció dels joves i les seves famílies per evitar el consum d'aquestes substàncies. Paral·lelament a l'exposició del projecte, dins la Taula Socioeducativa s'ha iniciat la creació d un grup motor de treball entre tots aquells agents educatius, sanitaris i socials que s'han vist cridats per aquesta problemàtica i que seran els encarregats de dissenyar aquelles polítiques comunitàries preventives necessàries per reduir el consum d'aquestes substàncies.

La Taula Socioeducativa també va focalitzar la seva atenció en l'absentisme i abandonament escolar prematur. Així, es va explicar a tots els i les membres la creació d'un grup motor del Pla de Prevenció de l'Abandonament Escolar Prematur i se'ls va emplaçar a formar-ne part en cas de sentir-se interpel·lats. El Pla de Prevenció de l'Abandonament Escolar Prematur parteix de la hipòtesi que l'absentisme escolar prematur es reduirà si tots els agents de la comunitat treballen plegats i en xarxa. Dins el marc de la diagnosi del Pla d'Infància i Adolescència ja s'ha començat a treballar per fer la diagnosi de la situació, contactant amb joves amb perfils d'abandonament perquè participen a la investigació així com els recursos tècnics que estan treballant amb aquests joves.

La Taula també va servir perquè els centres educatius i epidemiologia valoressin la situació dels dos primers trimestres de l'any i posessin l'èmfasi amb l'impacte de la covid-19 entre el jovent. Així, es van presentar els treballs audiovisuals que l'alumnat d'Esardi ha realitzat, en col·laboració amb els departament de Salut i Educació, per desestigmatitzar els joves com a responsables de la propagació de la covid i posar de relleu l'impacte emocional que la pandèmia està provocant entre aquest sector de la població.


Per: Redacció

Foto: Cedida


restaurants d’AmpostaAmposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info