La Taula Socioeducativa crea un grup motor de treball per abordar comunitàriament la prevenció del consum d’alcohol, tabac i drogues a l’adolescència
etiquetes noticies, ciutat, educació, amposta
18/3/2021
Els agents socioeducatius d'Amposta es van reunir, dimecres 10, en la segona trobada de la Taula socioeducativa d'Amposta, impulsada per les àrees de Drets Socials i Ciutadania, Serveis Socials i Salut, Educació i Joventut de l'Ajuntament d'Amposta i constituïda el 23 de setembre de l'any passat. Un total de 63 persones, entre tècniques i tècnics de salut, d'ensenyament i centres educatius, de serveis socials, i d'entitats socials i culturals, a més de tècnics del propi ajuntament, van assistir a aquesta jornada de treball per tractar qüestions que directament o indirecta incideixen, des d'una vessant socioeducativa àmplia, en la vida diària dels i les infants i adolescents i les seves famílies. La Taula treballa amb el convenciment que només amb la suma de l'esforç de tota la comunitat - el reconeixement mutu i l'expertesa dels recursos tècnics, la implicació de la ciutadania i l'aprovació de les institucions incorporant aquests temes a l'agenda política i aportant recursos- serem capaços de potenciar els factors de protecció i minorar els factors de risc per tal de millorar la vida dels nostres infants, adolescents i joves.
Un dels punts de l'ordre del dia va ser la presentació i anàlisi per part del departament d'Inclusió Social de la URV de les dades obtingudes arrel del projecte islandès de prevenció del consum d'alcohol, tabac i altres drogues en la població adolescent i que conforma una de les accions dins del Programa de prevenció Planet Youth. Aquest programa que té com a principals eixos la evidencia científica i el abordatge comunitari de la prevenció ha començat amb l'estudi de les condicions de vida de la població adolescent (16 i 17 anys) per mig de la participació de la totalitat dels centres educatius de secundària de la ciutat. Aquest estudi ha permès detectar aquells factors de risc i de protecció dels joves i les seves famílies per evitar el consum d'aquestes substàncies. Paral·lelament a l'exposició del projecte, dins la Taula Socioeducativa s'ha iniciat la creació d un grup motor de treball entre tots aquells agents educatius, sanitaris i socials que s'han vist cridats per aquesta problemàtica i que seran els encarregats de dissenyar aquelles polítiques comunitàries preventives necessàries per reduir el consum d'aquestes substàncies.
La Taula Socioeducativa també va focalitzar la seva atenció en l'absentisme i abandonament escolar prematur. Així, es va explicar a tots els i les membres la creació d'un grup motor del Pla de Prevenció de l'Abandonament Escolar Prematur i se'ls va emplaçar a formar-ne part en cas de sentir-se interpel·lats. El Pla de Prevenció de l'Abandonament Escolar Prematur parteix de la hipòtesi que l'absentisme escolar prematur es reduirà si tots els agents de la comunitat treballen plegats i en xarxa. Dins el marc de la diagnosi del Pla d'Infància i Adolescència ja s'ha començat a treballar per fer la diagnosi de la situació, contactant amb joves amb perfils d'abandonament perquè participen a la investigació així com els recursos tècnics que estan treballant amb aquests joves.
La Taula també va servir perquè els centres educatius i epidemiologia valoressin la situació dels dos primers trimestres de l'any i posessin l'èmfasi amb l'impacte de la covid-19 entre el jovent. Així, es van presentar els treballs audiovisuals que l'alumnat d'Esardi ha realitzat, en col·laboració amb els departament de Salut i Educació, per desestigmatitzar els joves com a responsables de la propagació de la covid i posar de relleu l'impacte emocional que la pandèmia està provocant entre aquest sector de la població.
Per: Redacció
Foto: Cedida
Amposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)
correu electrònic
Informació i avís legal