AMPOSTA FAS GOIG

Més de 50 artistes portaran a Terres de l'Ebre el millor de l'avantguarda artística i musical

La sisena edició d’Eufònic, el festival d’arts sonores i visuals de les Terres de l’Ebre, se celebrarà entre el 31 d’agost i el 3 de setembre a Amposta i Sant Carles de La Ràpita, així com altres poblacions de les Terres de l’Ebre

24/7/2017

Més de 50 artistes portaran a Terres de l’Ebre el millor de l’avantguarda artística i musical | Amposta.info Les Sueques actuaran als Ullals de Baltasar


La sisena edició d'Eufònic, el festival d'arts sonores i visuals de les Terres de l'Ebre, se celebrarà entre el 31 d'agost i el 3 de setembre a Amposta i Sant Carles de La Ràpita, així com altres poblacions de les Terres de l'Ebre, amb la doble vessant consolidada en les darreres edicions: una part dedicada a les noves tecnologies i l'experimentació creativa aplicades al món de l'art en forma d'instal·lacions artístiques i visuals en diversos espais del territori, i una eclosió musical el primer cap de setmana de setembre amb actuacions audiovisuals, concerts, djs, accions en diversos espais naturals i el campus formatiu i de trobada artística.

Entre el 31 d'agost i el 3 de setembre Eufònic eclosiona en tres dies de música i art a Amposta i a Sant Carles de la Ràpita per on passaran una cinquantena d'artistes que combinen la música experimental i d'avantguarda, els sons urbans més nous, la neoclàssica, l'ambient i l'electrònica de darrera fornada i uns quants noms inclassificables i al marge de qualsevol regla.


Programació musical


Inauguració amb Carles Viarnès i Alba G. Corral

El dia 31 d'agost Eufònic 2017 s'inaugurarà a l'Auditori Sixto Mir, nou equipament estrenat al juliol a Sant Carles de la Ràpita, amb l'actuació del pianista Carles Viarnès, presentant el seu darrer treball "Schematismus", acompanyat als visuals d'Alba G. Corral, en un diàleg entre so i imatge que reforça la profunditat i el valor dels silencis d'un dels millors compositors del país.


Nou espai nocturn: Pavelló Firal de Sant Carles de la Ràpita

Les activitats nocturnes es traslladen al Pavelló Firal de Sant Carles de la Ràpita que acollirà les actuacions d'Indian Wells - lluminosa proposta de techno arribada d'Itàlia amb nou disc a Friends of Friends, el segell nord-americà on també publiquen Jon Hopkins i Shlomo -, que actuarà acompanyat de la visualista escocesa Florence To (habitual acompanyant de directe de Hauschka). L'asturià Skygaze, un dels noms amb més projecció de l'escena electrònica nacional, estarà presentant el seu darrer treball acompanyat del visualista Hayk An. Tancant les dues nits, els DJ Edgar de Ramon i Radiocontrol (acompanyats del creador visual Acid Thermal) que s'uneixen les actuacions ja anunciades d'Anímic i Undo (presentant el seu nou disc “Disconnected” acompanyat pel creador visual Xavi Bové), i els primers concerts a Espanya del clàssic de l'electrònica Bola (amb la visualista portuguesa Laetitia Morais) i l la zimbabuesa Farai, representant dels sons més excitants de l'escena anglesa.


Més de 50 artistes portaran a Terres de l’Ebre el millor de l’avantguarda artística i musical | Amposta.infoLa transgresió i l'experimentació sonora al Mercat Vell

El Mercat Vell de Sant Carles de la Ràpita es consolida com l'espai dedicat als sons més experimentals i fora de norma. Per allà passaran Ex Continent, el projecte de l'inquiet Arnau Sala, un dels artistes electrònics amb més projecció internacional ja sigui a través de la seva plataforma Anòmia o les seves publicacions al segell de Vatican Shadow; Les Rauchen Verboten, free jazz i noise arribat d'Almeria en un combo conegut per les seves col·laboracions amb Corcobado; Museless, pop electrònic altament infecciós de la mà de la catalana Laura Llopart, diva sintètica per a les noves generacions; el duo valencià Júlia i el seu dream pop carregat de nostàlgia i evocació; les lletres punyents i l'actitud de Somadamantina, la reina del trap feminista; el misteriós Espinoza i el seu techno fosc cuinat a baixa temperatura; l'artista sonor Martí Guillem Císcar, explorant el so dels objectes quotidians amb la seva peça "Ton-Done" o el resultat del taller de Los Voluble (col·laboradors habituals d'artistes com El niño de Elche o Pony Bravo) amb bulos.net (Factoria de experimentación entre el flamenco y otras prácticas artísticas) sobre el flamenc i la reivindicació política de la cultura popular.


Intimitat a l'Església Nova

Les propostes més íntimes i delicades es desenvolupen al singular espai de l'Església Nova de Sant Carles de la Ràpita, de sonoritat magnífica. Per allà passaran els canadencs Sontag Shogun, per primer cop a Espanya, amb una proposta d'ambient exploratori fet amb piano i textures digitals; el projecte del tortosí Carlos Martorell que amb el nom de Shoeg s'ha convertit en una de les revelacions de l'electrònica nacional, amb un treball basat en la hiperdigitalació, l'abstracció i la malenconia enrarida; la personalísima proposta de Marina Herlop, pianista fora de norma i primer fitxatge del segell Instrumental Records de James Rhodes; i la cantautora punk-folk Lidia Damunt, que amb una guitarra i pedals despulla el seu so per arribar a la màxima intensitat emocional.


Festa i vermut a Ullals de Baltasar i Xiringuito de la Costa

La part més lúdica de les propostes musicals d'Eufònic es concentra als espais naturals dels Ullals de Baltasar i el Xiringuito de la Costa. Al Ullals de Baltasar, camí d'Amposta, envoltats d'eucaliptus i en horari de vermut, actuaran Les Sueques, una de les propostes més vitalistes i energètiques de la música pop de darrera fornada. El Xiringuito de la Costa acullirà un any més la festa final d'Eufònic amb dos propostes trencadores i absolutament esborrajades: la dj Santa Marta obrint per al grup Ladilla Rusa, que desplegaran la seva electrorumba carregada de sentit de l'humor i mancada de prejudicis.


Intervencions artístiques

A mitjans d'agost engeguen totes les intervencions artístiques i instal·lacions d'Eufònic 2017, que es diseminen per tot el territori de Terres de l'Ebre i que, a més de Sant Carles de la Ràpita i Amposta, aquest any arriben a Alcanar, Miravet, Ulldecona, Tortosa i Vinaròs. Espais singulars de diverses poblacions acolliran instal·lacions site specific i d'altres adaptades per a l'ocasió i també es veuran els resultats de les residències artístiques. Totes les instal·lacions es podran visitar fins l'11 de setembre.

La cordovesa Lola Guerrera serà l'encarregada de donar el tret de sortida el 18 d'agost a les instal·lacions d'Eufònic amb la seva exposició “Lo vulnerable” que es presentarà al Centre d'Art Lo Pati, amb escultures fetes a partir de materials naturals trobats a les Terres de l'Ebre. Al dia següent, el polifacètic Robert Lippok, un dels artistes més influents de la música electrònica, fundador dels mítics To Rococo Rot, presentarà, en la seva faceta més artística, la instal·lació sonora “What is dance?” al monumental castell de Miravet.

En col.laboració amb l'Institut Ramon Llull i el festival Oudeis, els francesos Sandra i Gaspard Bébié-Valérian presentaran “Frack” a la Cisterna d'Alcanar, la seva investigació sobre les tonalitats sonores del fallit projecte Castor, embarrancat a les costes davant Vinaròs i Alcanar; l'italià Fabio Perletta presentarà a l'Antic Molí d'Ulldecona un treball sobre el potencial sonor de l'arròs, projecte inspirat tant en la física quàntica com en la filosofia zen; Román Torre presentarà la seva peça “Autovector” a l'Ermita de l'Assumpció de Vinaròs, una peça on relaciona allò ancestral i allò tecnològic. Finalment, Mónica Rikic presentarà la peça interactiva “Melodies colorejades” i Col·lec el seu treball “Corporea”, una reflexió sobre la interacció física.

Els artistes residents d'Eufònic 2017, sorgits a partir de la convocatòria feta amb el Centre d'Art Lo Pati són Jordi Espuny (amb un projecte sobre la sonificació de dades), Valeria Muledda (amb un estudi sobre el moviment i la vida de les abelles com a metàfora de l'habitar) i Marcel Pié & Estampa (amb una instal·lació audiovisual que estudia l'impacte de les rotondes). A més Varvara & Mar, guanyadors de la convocatòria 3angled, a tres bandes amb el centre de producció teatral i artístic Humain Trop Humain - CDN Montpeller i el Centre d'Art Contemporani Addaya de Mallorca amb la col·laboració de l'Euroregió Mediterrània Pirineus, presentaran el seu projecte "Super-documentation".

Eufònic 2017 completa la seva programació amb el Campus 2017 a on conviuen master class (com les dels visualistes Xavier Bové i Marius Watz, referent de l'art generatiu), els tallers amb Los Voluble (sobre flamenc i cultura popular) o el txec Jonáš Gruska (sobre escolta i camps electromagnètics) i la segona jornada #supportvisualists que aquest any s'obre cap a la transversalitat del món digital i la lectura de dades, focalitzant-se en les experiències interactives i immersives.


restaurants d’AmpostaAmposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info