SALVADÓ JOIERS, DES DE 1902. Més de 100 anys de confiança

Un llibre i una exposició per conèixer el paper moneda que es va emetre a la comarca del Montsià durant la Guerra Civil

El Museu de les Terres de l’Ebre acull aquest divendres la presentació del llibre "El paper moneda a la comarca del Montsià durant la Guerra Civil (1936-1939)" i l’exposició del mateix nom

11/1/2017

Un llibre i una exposició per conèixer el paper moneda que es va emetre a la comarca del Montsià durant la Guerra Civil | Amposta.infoAquest pròxim divendres, al Museu de les Terres de l'Ebre, es farà la presentació del llibre "El paper moneda a la comarca del Montsià durant la Guerra Civil (1936-1939)". El llibre és fruit de l'exhaustiu treball conjunt de l'investigador Joan B. Beltran Reverter i el col·leccionista Julio Allepuz Querol.

L'acte començarà a les 19.30 h i participaran els autors del llibre, Joan B. Beltran Reverter i Julio Allepuz Querol i Miquel Àngel Pradilla en representació d'Onada edicions.

La Guerra Civil va trasbalsar el país i condicionar la vida quotidiana de les persones en molts àmbits. Aquest llibre ens mostra que la comarca del Montsià no va ser una excepció i ho fa prenent com a base les emissions de paper moneda en aquest territori. El paper moneda era emès pels consistoris catalans per a permetre que els municipis organitzessin autònomament la seva economia ja que hi havia mancança de moneda fraccionaria. Així, la Generalitat va modificar la Llei municipal catalana, de 9 d'octubre de 1936, per a dotar als ajuntaments de la potestat d'emetre moneda fiduciària de petits valors de curs legal i obligatori, que només tenia valor dintre dels propis límits municipals.

Al Montsià, trobem 11 localitats que van fer ús del paper moneda o d'algun signe monetari local: Alcanar, Amposta, Freginals, Godall, La Galera del Pla, La Ràpita dels Alfacs, La Sénia, Mas de Barberans, Masdenverge, Ulldecona i Planes del Montsià.

L'objectiu de la publicació és fer un retrat de la societat montsianenca del moment, tot difonent els esdeveniments que van portar a aquests municipis a emetre paper moneda i exemplificar amb un recull d'imatges els tipus de bitllets i d'altres elements monetaris que actualment formen part del patrimoni històric, cultural i numismàtic.

Coincidint amb la presentació de la publicació, el Museu de les Terres de l'Ebre durà a terme una exposició amb el mateix títol que el llibre que es podrà visitar al vestíbul del Museu del 13 al 29 de gener de 2017.

Aquesta exposició mostrarà totes les emissions i els elements més significatius que podem trobar al llibre. Amb posterioritat, itinerarà per altres municipis de la comarca.


EbreActiu, revista d’oci actiuAmposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info