La URV ha signat un conveni amb els ajuntaments d’Amposta, l’Aldea i Campredó per investigar fonts d’informació històrica i crear rutes històrico-culturals relacionades amb la Batalla de l’Ebre en aquesta zona
27/7/2017
La URV coordinarà aquest projecte per recuperar espais de la Batalla de l'Ebre
Aquest matí s'ha signat un conveni entre la Universitat Rovira i Virgili, la Fundació URV i els ajuntaments d'Amposta, l'Aldea i l'Entitat Municipal Descentralitzada de Campredó per tal d'investigar fonts d'informació històrica i crear rutes històrico-culturals relacionades amb la Batalla de l'Ebre en aquesta zona.
La Batalla de l'Ebre també va deixar una empremta important en diferents punts del terme d'Amposta, Campredó i l'Aldea, a les comarques del Montsià i el Baix Ebre respectivament. De fet, entre les torres de Font de Quinto, a Campredó; i la Carrova, a Amposta, situades a banda i banda del riu Ebre es va viure un dels episodis més sagnants de la Batalla de l'Ebre, just la nit que va començar, el 25 de juliol del 1938. En una maniobra de distracció, intentant creuar el riu Ebre, van perdre la vida a mans de les tropes franquistes uns 1.700 soldats en aquest punt, la majoria brigadistes internacionals, membres de la IV Unité “La Marsellesa”. En aquesta zona s'hi troben búnquers i fortificacions que mereixen ser recuperats, dignificats i interpretats.
Arran d'aquest conveni, hi haurà una recerca prèvia, fonamentalment en arxius militars, sobre les accions que es van realitzar durant la Batalla de l'Ebre en cadascun dels municipis esmentats i a partir de la informació recollida es signaran convenis específics per desenvolupar accions concretes en cadascun d'ells, com ara marcar els punts d'interès i les intervencions que s'han de fer.
Una ruta turística i història al voltant de les restes de la Batalla de l’Ebre
L'objectiu final és crear una ruta turística i històrica que doni a conèixer aquest episodi històric i dignifiqui les restes que encara queden de la Batalla de l'Ebre, al voltant d'aquests tres municipis. L'encarregat de coordinar el projecte serà el degà de la Facultat de Lletres de la URV i catedràtic d'Història Contemporània, Josep Sánchez Cervelló, un dels màxims especialistes sobre la Batalla de l'Ebre. “El turisme bèl·lic és molt important i amb aquest projecte aconseguim dos fites importants recuperar la nostra història i donar-li una rendibilitat econòmica”, ha apuntat Sánchez Cervelló. “La voluntat de la nostra universitat és servir l'entorn immediat i amb projectes així ho demostrem”, ha afegit el rector, Josep Anton Ferré.
El conveni s'ha signat a la torre de Campredó en un acte en el qual hi ha intervingut el rector de la Universitat Rovira i Virgili i president de la Fundació URV, Josep Anton Ferré; i els alcaldes d'Amposta, Adam Tomàs; l'Aldea, Daniel Andreu; i l'EMD de Campredó, Damià Grau.
“Vull posar en valor el fet que tres pobles s'hagin posat d'acord per tirar endavant una iniciativa que ens beneficia a tots”, ha assenyalat per la seua banda l'alcalde de l'Aldea, Dani Andreu. “Això és el primer pas d'una cosa més gran”, ha assenyalat al seu torn, l'alcalde d'Amposta Adam Tomàs. Mentre que l'alcalde l'EMD de Campredó, Damià Grau, ha destacat que al tram baix del riu Ebre no s'ha fet una recerca exhaustiva sobre la Batalla de l'Ebre. “Aquest projecte és l'embrió per començar a recuperar la memòria històrica”, ha dit.
L'Ajuntament d'Amposta aportarà 5.756 euros; el de l'Aldea 1.979; i l'EMD de Campredó 1.265 euros. La vigència de l'acord és d'un any prorrogable anualment, mitjançant una addenda, per un període màxim de 4 anys.
Amposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)
correu electrònic
Informació i avís legal