EbreActiu, revista d´oci actiu

La Fila presenta els actes per commemorar el seu centenari

La presentació s’ha fet aquest matí a l’Ajuntament d’Amposta i a més de destacar alguns dels actes previstos, també s’ha presentat la marca que identificarà el centenari, un disseny de l’alumne d’Esardi, Eduard Ventura.

24/1/2017

La Fila presenta els actes per commemorar el seu centenari | Amposta.info Carles Royo, director de la banda de música de la Fila, explicant alguns dels actes que es faran amb motiu del centenari de l'entitat. | Foto: La Fila


Aquest matí, la sala de premsa de l'Ajuntament d'Amposta ha acollit la presentació del programa d'actes que la Societat Musical La Unió Filharmònica d'Amposta ha preparat per commemorar el centenari de la seua fundació.

A l'acte han assistit, en representació de la Fila, la seua presidenta, Núria Gómez i el director de la Banda de Música, Carles Royo, l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, la regidora de Cultura, Inés Martí, la directora d'Esardi Marian Marin i l'alumne d'aquesta escola, Eduard Ventura.

Ha encetat la presentació l'alcalde d'Amposta, felicitant a la Fila per aquest aniversari i ressaltant l'aportació que les dos societats musicals de la ciutat, Lira i Fila, han fet durant tots aquests anys a la cultura i al teixit associatiu, així com el fet que a Amposta hi hagi dos bandes de música centenàries.

A continuació ha pres la paraula Núria Gómez, qui ha explicat la importància que significa per a l'entitat poder celebrar 100 anys de trajectòria, un fet que ha estat possible gràcies a totes les persones que al llarg de tot aquest temps no han deixat mai de treballar per donar continuïtat a aquest projecte cultural i musical i que el poble d'Amposta ha incorporat a la seua història i tradició, fent que les paraules música i bandes de música estiguen estretament lligades al nom d'Amposta.

Carles Royo ha explicat que s'han encarregat dos obres als músics de la Fila i compositors Tomàs Simón i Lionel Beltrán. Pel que fa als actes previstos, Royo n'ha detallat alguns dels més destacats, com ara l'acte que donarà el tret de sortida de forma oficial a la celebració del centenari i que es farà el dissabte 29 d'abril. S'ha escollit aquesta data perquè aquell mateix dia es compliran 100 anys del que va ser la primera actuació de la banda: música de ball per amenitzar la festa del bateig de la filla de qui fou un dels fundadors de la Fila, Jaume Nicolàs. Això va ser justament el 29 d'abril de 1917.

Entre la resta d'actes destacats hi ha el concert que la Lira Ampostina oferirà, el dia 6 de maig, a l'auditori de la Fila. El dia 9 de juliol serà la Banda de Música de la Fila qui es desplaçarà a l'Auditori de Barcelona, acompanyats pels músics Arturo Gaya, Paco Prieto i Kike Pellicer, per oferir l'espectacle "Gràcies, Ovidi".  En aquest concert, organitzat per la Federació Catalana de Societats Musicals, també hi participaran la Banda de Música de Camarles i la de Ginestar.

El parc dels Xiribecs acollirà, el 14 d'octubre, la 36a Trobada de Bandes de Música de Catalunya, acte que estarà organitzat per la Fila i la Federació catalana de Societats Musicals i que aplegarà més de 1.600 músics. Aquest esdeveniment, que és la trobada anual del col·lectiu de bandes de músic de Catalunya, segons ha explicat Carles Royo, "vol ser un acte participatiu i obert no només als músics, sinó a tota la ciutadania", pel que s'ha programat l'espectacle "Marabunta", de la companyia de Guillem Albà, un espectacle que inclou música en directe, clown i humor visual.


La Fila presenta els actes per commemorar el seu centenari | Amposta.info100 anys de música, cultura i societat

Durant l'acte també s'ha presentat la marca identitària del centenari, un disseny encarregat a l'Escola d'Art i Disseny d'Amposta. Tal i com ha explicat Núria Gómez, es va pensar amb Esardi per al disseny de la marca, "perquè és tracta d'una escola com també ho és la Fila, és una més de les moltes col·laboracions que des de fa anys mantenen els dos centres i sobretot, perquè és una forma amb que la Fila vol reconèixer la tasca formativa que realitza Esardi".

El mateix Eduard Ventura, l'alumne que ha realitzat el disseny d'aquesta marca, ha explicat que per a realitzar l'encàrrec es va inspirar en el logotip que ha representat a l'entitat durant tants d'anys, al que li ha donat un disseny més sintetitzat i modern, encara que conservant l'essència de la marca principal. Els colors utilitzats (el daurat en els filets i el negre en la taca) representen subtilment la commemoració que es busca representar en aquesta ocasió.

També s'ha comptat amb la col·laboració dels alumnes de gràfica publicitària d'Esardi per al disseny de l'exposició «100 anys de música, cultura i societat», que s'inaugurarà el 3 de desembre al Museu de les Terres de l'Ebre i que s'allargarà fins el 18 de febrer de 2018. El títol de l'exposició correspon al lema que la Unió Filharmònica d'Amposta ha escollit per representar el centenari.

La presidenta de la Fila també ha volgut destacar l'edició d'un conte infantil, escrit per Jesús Serrano i amb il·lustracions de Jordi Alfonso i del qual se'n farà entrega durant la Diada de Sant Jordi, de diversos exemplars als centres escolars d'Amposta i Poble Nou. A més, el dia 8 de juny, el cupó que l'ONCE emet del seu sorteig diari, amb una tirada en l'àmbit estatal de 5.500.000 d'exemplars, anirà dedicat a la Unió Filharmònica d'Amposta, amb motiu del seu centenari.

Per acabar, des de la Fila s'ha convidat a la ciutadania a què participe activament en tots els actes, que facin seua aquesta celebració, ja que segons ha explicat Núria Gómez, "el centenari és motiu de celebració, però també és una ocasió per refermar la nostra voluntat de continuar contribuint enriquint culturalment i socialment, la ciutat d'Amposta".


SHANTI - Tel. 630479976 - 877013270 - Av. Josep Tarradellas, 63 (Amposta)Amposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info