CENTRE ÒPTIC L´ESGUARD

Flix acollirà la XIX Jornada d'Etnologia de les Terres de l'Ebre dedicada als inicis de la industrialització

La Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre se celebra anualment des de l’any 2000 i itinera per les quatre comarques del territori

etiquetes   noticies, comarca, terres ebre, museu terres ebre, cultura

28/11/2022

Flix acollirà la XIX Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre dedicada als inicis de la industrialització | Amposta.info


La XIX Jornada d'Etnologia de les Terres de l'Ebre, organitzada pel Departament de Cultura, el Museu de les Terres de l'Ebre, l'Institut Ramon Muntaner, l'Ajuntament de Flix i l'Associació Cultural La Cana, se celebra per itinerància comarcal a la Ribera d'Ebre, concretament a Flix, a Ca Don Ventura (Carrer Major, 16), el dissabte 3 de desembre de 2022.

La Jornada d'Etnologia de les Terres de l'Ebre se celebra anualment des de l'any 2000 i itinera per les quatre comarques del territori. Enguany té com a objectiu la difusió dels elements materials i immaterials dels inicis de la industrialització conservats a les Terres de l'Ebre. Aquests elements, encara avui molt rellevants arreu del territori, es concreten per igual entorn d'un gran nombre de fàbriques, molins i tallers. D'aquest procés d'industrialització, iniciat a principis del segle XIX i consolidat al segle XX, en queda també treball i memòria viva en camps tan diversos com el cultural, l'econòmic, el social, el patrimonial, etc.

La Jornada inclou aportacions d'estudiosos i investigadors que han realitzat recerques de caràcter etnològic, històric i immaterial entorn d'aquests inicis, i dels qui -en el seu treball diari- mantenen viva l'herència material d'aquests inicis industrials, tant en empreses privades com en la gestió d'activitats i elements culturals i patrimonials.

Al matí, Jaume Perarnau Llorens (director del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya) farà la conferència “El patrimoni industrial a les Terres de l'Ebre”. Tot seguit, es desenvoluparan tres de les cinc comunicacions de la Jornada: “La implantació de la Fàbrica a Flix”, a càrrec de Pere Muñoz Hernández (historiador); “Memòria oral de l'estació de ferrocarril de Móra la Nova”, a càrrec de Jordi Sasplugas Deu (Associació per la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial, Móra la Nova), i “La fàbrica de xocolata CREO de Tortosa”, a càrrec de Xavier Benet Valldepérez i Cinta Benet Bel (xocolaters). A la tarda es realitzaran les altres dos comunicacions: “De fusters a fabricants. Talleres Hijos de A. Prades, la Sénia”, a càrrec de M. Mar Villalbí Prades (arqueòloga), i “Viure i treballar al Pinell de Brai. Bòbila, fàbrica i mines de refractari”, a càrrec d'Antonia Serres Buenaventura (Associació Pi del Broi, Pinell de Brai).

La Jornada inclou també dos activitats complementàries: la visita guiada a la Colònia Fàbrica de Flix, l'única colònia química de Catalunya, a càrrec de Cristina Ferrús Tarragó (Associació Cultural La Cana, Flix), i la visita guiada a les exposicions “A toc de pito” i “A l'ombra de la xemeneia”, a Ca Don Ventura.

L'entrada a la Jornada és lliure per al públic oient. Es farà un certificat d'assistència en cas de sol·licitar-lo. L'organització facilitarà un llistat amb les dades dels restaurants de Flix. Inscripcions i programa a museuterresebre.cat.

Tots els continguts de la Jornada a etnologia.tte.cat.Per: Redacciórestaurants d’AmpostaAmposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info