AMPOSTA FAS GOIG

Finalitzen les obres de les guardes de les basses del delta de l’Ebre per evitar l’entrada d’aigua del mar als arrossars

Acció Climàtica començarà les estructures de resguard de la badia dels Alfacs aquest mes de maig

etiquetes   noticies, entorn, proteccio delta, delta ebre

18/3/2024

Finalitzen les obres de les guardes de les basses del delta de l’Ebre per evitar l’entrada d’aigua del mar als arrossars | Amposta.info


El Departament d’Acció Climàtica ha finalitzat la construcció i reforç de les guardes de les basses del delta de l’Ebre per evitar que la crescuda del nivell del mar inundi d’aigua salada els arrossars propers. Les obres han suposat habilitar dics de 4 metres d’amplada i 1,2 metres per sobre el nivell del mar al llarg de 58 quilòmetres al voltant de les llacunes, davant la previsió d’un creixement de 80 centímetres a finals de segle. Amb l’ajuda de bombes alimentades amb energia solar es bombarà aigua dolça a l’interior, per contrarestar l’entrada d’aigua del mar. La previsió, en el marc de l’Estratègia Delta, és completar en tres anys la construcció de les guardes interiors de la badia dels Alfacs -que començarà al maig- i del Fangar.

Després de poc més d’un any de treballs amb maquinària, Acció Climàtica ha donat finalitzades les actuacions de construcció i recreixement de les guardes. Segons ha explicat el director territorial del Departament a les Terres de l’Ebre, Jesús Gómez, s’han intentat utilitzar els camins existents, elevant-los fins a 1,2 metres per sobre del nivell del mar. S’han aprofitat materials de les pròpies basses. Els cordons es naturalitzaran amb el creixement de vegetació, que els ajudarà a resistir l’erosió. En els trams on no existia vegetació s’han construït estructures de protecció amb troncs de xiprer. L’actuació ha costat 2,6 milions d’euros.

Amb les guardes circumval·lant les basses connectades al mar, la Generalitat confia poder frenar que l’increment del nivell de l’aigua salada acabi penetrant a l’interior dels arrossars, sigui per episodis de baixes pressions o per la futura crescuda prevista del nivell. Al costat de les guardes, s’ha habilitat una estructura de desguassos que ha de permetre evacuar l’aigua salada que es pugui filtrar per sota.

De fet, l’aportació d’aigua dolça de qualitat a les basses és un dels grans reptes a curt termini: Acció Climàtica preveu substituir les actuals comportes per bombes alimentades amb panells solars fotovoltaics per aconseguir-ho. Això suposarà que l’aigua de regadiu deixi d’arribar per gravetat i requerirà bombament per compensar no només la major quantitat d’aigua salada en superfície sinó la que es filtra pel subsol, la que més temen pagesos i pescadors. Així, paral·lelament, s’actuarà amb drenatges per frenar la salinització.

"Assegurem el conreu de l’arròs i la viabilitat de les activitats al delta de l’Ebre davant les pujades de nivell del mar", ha assegurat Gómez, que ha visitat la finalització de les obres acompanyant el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó. El responsable d’Acció Climàtica ha recordat que la solució, dins de l’Estratègia Delta desplegada per la Generalitat, ha estat validada per comunitats de regants i arrossaires. Les guardes, ha afegit, tindran també un ús turístic com a vies de pas de bicicletes i vianants.



CENTRE ÒPTIC L’ESGUARD


Obres als Alfacs pel maig

Salvadó ha avançat que un cop completades les guardes de les basses, el pròxim pas previst per aquesta estratègia seran els cordons previstos a l’interior de les badies. La primera fase de construcció de la guarda dels Alfacs ha de començar, sobre el paper, el pròxim mes de maig. S’allargarà durant un any i mig i es culminarà amb una segona fase de tancament. Costarà sis milions d’euros cadascuna de les dues fases i, segons el Govern, la pròrroga dels pressupostos no afectarà el seu finançament, que ja hauria estat consignat anteriorment.

El traçat de la guarda del Fangar, que travessa zones de concessió estatal, es consensuarà a la pròxima reunió de la comissió bilateral pel Delta per posar en marxa el projecte. "En dos o tres anys més hauríem de tenir les dos fetes: compliríem que tota la inundabilitat interior quedés protegida davant de l’increment del nivell del mar", ha precisat Gómez.

Més enllà, apunten, la Generalitat té pendent finalitzar el projecte per actuar al front litoral deltaic, amb aportacions de sorres a les platges més fràgils -Trabucador, Marquesa i Buda-, així com l’eixamplament i dragatge de la bocana del Fangar.


Per: ACN

Foto: ACN


SHANTI - Tel. 630479976 - 877013270 - Av. Josep Tarradellas, 63 (Amposta)



Amposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info