El comitè d’autoritats competents fa l’última revisió d’un programa d’actuacions amb un cost de fins a 300 MEUR
etiquetes noticies, comarca, territori, riu ebre, amposta, delta ebre
3/2/2022
El riu Ebre al seu pas per Amposta
El comitè d’autoritats competents ha analitzat aquest passat dimecres l’esborrany del nou Pla de gestió de risc d’inundacions de la conca de l’Ebre (PGRIEbre) fins al 2027. És el tercer i últim tràmit abans de l’aprovació definitiva d’un document que amplia l’anterior i completa el segon cicle de planificació de risc d’inundació, en compliment amb la directiva europea d’inundacions. En la redacció i tràmit, que ha fet la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), s’han identificat els trams de més risc i s’han fet mapes de perillositat. En l’apartat de mesures, inclou actuacions amb un cost de fins a 300 milions d’euros. Es basa en solucions "per recuperar l’espai fluvial" i obres estructurals on són necessàries per "defensar els nuclis urbans".
El comitè d’autoritats competents està presidit per la presidenta de la CHE, Maria Dolores Pascual, i té 20 membres: 8 representants de l’Estat –5 del Ministeri per a la Transició Ecològica, 1 d’Exteriors, 1 de Foment i 1 de Sanitat-; 9 representants de les comunitats autònomes de la conca de l’Ebre; i 3 de les administracions locals.
En una reunió telemàtica aquest dimecres, s’ha analitzat el document, que ha passat un període de consulta pública de tres mesos. El PGRIEbre amb horitzó 2027 contempla millorar el diagnòstic de risc d’inundacions amb mapes de perillositat i risc dels més de 4.000 quilòmetres de rius que té la conca de l’Ebre.
L’Agència Estatal de Meteorologia vol tenir una xarxa d’observació radar d’última generació per respondre "amb la màxima precisió possible" a la predicció de fenòmens meteorològics extrems i per això es milloraran les eines de modelització. També es faran estudis sobre els efectes del canvi climàtic en les inundacions i es caracteritzarà la massa d’aigua dels trams de risc potencial d’inundació significatiu (ARPSI).
El Pla també preveu fer un inventari d’obres de protecció i d’obres amb insuficient drenatge transversal, així com un estudi de solucions per reduir el risc en els municipals on les inundacions poden afectar més població. A més, s’adaptaran elements vulnerables i infraestructures de risc d’inundació segons han identificat diagnòstics previs o ho facin altres diagnòstics futurs. El PGRIEbre prioritzarà "infraestructures verdes i la restauració fluvial, com a solucions basades en la natura".
En aquest cicle s’ha inclòs un programa global de continuïtat de sediments per millorar el coneixement de les alteracions en la dinàmica sedimentària.
Per: ACN
Fotos: Amposta.info
Amposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)
correu electrònic
Informació i avís legal