BARIAUTO, Concessionari oficial ŠKODA a Tarragona, Reus i Amposta

Es dipositen al Museu de les Terres de l'Ebre monedes visigodes trobades a les Tres Cales

Cinc monedes d’or i sis de plata van ser trobades al jaciment de Tres Cales (l’Ametlla de Mar) durant la campanya d’excavació de l’any 2014

14/2/2018

Es dipositen al Museu de les Terres de l’Ebre monedes visigodes trobades a les Tres Cales | Amposta.info


Cinc monedes d'or (una d'elles trencada en dos fragments) i sis de plata, van ser localitzades al jaciment de Tres Cales (l'Ametlla de Mar) durant la campanya d'excavació de l'any 2014 dirigida pel Dr. Jaume Noguera de la Universitat de Barcelona en el marc del projecte de recerca “Guerra i conflicte al nord-est de la Península ibèrica en època romanorepublicana (segle III-I aC). Les monedes, amb un alt valor patrimonial, no només pel material en què estan fetes, sinó per la seva raresa i excepcionalitat, van aparèixer juntes formant un petit tresor, el contenidor del qual fou una petita olleta de cuina d'època tardoantigua de la que s'han localitzat diversos fragments.

El seu estudi ha confirmat la gran importància històrica i numismàtica que ens aporta aquesta troballa. La raresa de la troballa de monedes d'aquest període, que habitualment són d'or, junt amb la presencia de petites monedes d'argent que fins ara no havien trobat malgrat que alguns estudiosos aventuraven la seva existència, demostra que el sistema monetari visigot emprava habitualment or però que en alguna ocasió, en determinats moments i llocs, va emprar argent, a més de numerari en coure. Fins ara no eren conegudes peces de plata visigoda d'aquest moment. L'associació amb les monedes d'or, de clara cronologia, els atorga una filiació visigoda indubtable. La cronologia del conjunt ens la donen les peces d'or que situen el tresor en temps de Justinia (527-565) o com a molt tard de Justí II (565-578). Sembla que pel lloc de la troballa aquestes peces podrien estar batudes a Barcelona, la darrera capital visigoda abans de la definitiva ubicació a Toledo.

Es preveu que aquest any les monedes siguin exposades dins de l'exposició permanent d'arqueologia. Actualment estan en fase de documentació i de control preventiu de conservació per veure si necessiten restauració. Un cop establertes les condicions de conservació és procedirà a l'adequació de l'espai expositiu per a acollir-les i mostrar-les al públic. Amb aquestes monedes s'ha enriquit la col·lecció numismàtica que amb un monetari no massa nombrós, de més de 600 peces, té una important, i gaire bé única, col·lecció d'època ibèrica, romana, andalusí, medieval cristiana i ara visigoda.

Més info a Museu de les Terres de l'Ebre.


SHANTI - Tel. 630479976 - 877013270 - Av. Josep Tarradellas, 63 (Amposta)Amposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info