La mostra, que es podrà visitar al vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre, és el resultat d’una recerca realitzada per l’alumnat de 1r de Batxillerat de Institut Ramon Berenguer IV d’Amposta
etiquetes noticies, cultura, exposicio, museu terres ebre, institut ramon berenguer iv
9/6/2021
Aquest divendres 11 de juny s'inaugura al Museu de les Terres de l'Ebre l''exposició “Portes de la memòria. Deportació dels republicans ampostins als camps nazis”. La mostra és el fruit de la recerca transversal de l'alumnat de 1r de Batxillerat de l'INS Ramon Berenguer IV d'Amposta durant els cursos 2018-2019 i 2019-2020. Recull les vivències dels 10 deportats ampostins als camps nazis i de dos exiliades actuals. Aquesta recerca s'ha portat a terme a les matèries de sociologia, història del món, francès, filosofia, literatura universal, alemany, cultura audiovisual.
L'objectiu principal ha estat apropar l'alumnat a les vivències dels republicans d'Amposta, els quals van ser deportats a camps de concentració nazis, a través d'un recorregut de recerca transversal. Però, de forma indestriable amb aquest propòsit, s'ha buscat que, a través d'aquest record actiu, l'alumnat s'interrogués críticament per esdeveniments anàlegs del present. Per aquesta raó s'ha integrat la recerca de l'exili present en aquesta investigació sobre la deportació passada. Només així, a través d'aquest qüestionament del present des de la memòria del passat, hem entès que es pot fer justícia a uns homes i dones que van resistir contra el totalitarisme.
Per donar testimoni d'aquesta recerca en què han confluït, vivències, coneixement i emocions i obrir aquesta possibilitat d'un diàleg reflexiu sobre passat i present, el projecte només podria culminar amb aquesta exposició oberta a la ciutadania que es podrà visitar al vestíbul del Museu de les Terres de l'Ebre fins el dia 11 de juliol de 2021.
Aquest projecte ha estat possible gràcies als familiars dels deportats i les exiliades; i el suport de l'INS Ramon Berenguer IV, l'Ajuntament d'Amposta, l'Òmnium cultural de les Terres de l'Ebre, els Departaments d'Educació, Justícia i Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Amical de Mauthausen i altres camps i COMEBE.
Les informacions i imatges han estat extretes dels arxius: Arxiu Comarcal del Montsià, Arxiu Municipal d'Amposta, Arxiu Nacional de Catalunya, Arxiu històric de Tarragona, Museu d'Història de Catalunya, PARES, Archivo tribunal militar de Barcelona, Ministère de la défense. Service historique de la défense. Division des archives des victimes des conflits contemporains (DAVCC), Arolsen Archives i Office français de protection des réfugiés et apatrides (OFPRA).
Complementarà l'exposició la xerrada que els alumnes que han fet la recerca sobre els republicans deportats als camps nazis, oferiran al mateix Museu el divendres 18 de juny a les 19 h. Una hora abans, a les 18 h, tindrà lloc l'acte de col·locació de les llambordes del projecte Stolpersteine. Les llambordes Stolpersteine són blocs de ciment, d'aproximadament 10 cm x 10 cm, amb una placa de llautó daurat on hi ha gravades les dades més rellevants de la víctima. A Amposta se n'instal·laran 10 al costat del Pont Penjant.
Per: Redacció
Amposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)
correu electrònic
Informació i avís legal