SALVADĶ JOIERS, DES DE 1902. Més de 100 anys de confianįa

Diāspora Ebrenca i Trens Dignes reclamen trens rāpids des de l’Ebre per incentivar i facilitar el teletreball

Les entitats exigeixen reactivar els trens Avant, quan es compleixen dos anys de l’anulˇlaciķ del servei

etiquetes   noticies, comarca, terres ebre, mobilitat, infraestructures, amposta

2/2/2022

Diāspora Ebrenca i Trens Dignes reclamen trens rāpids des de l’Ebre per incentivar i facilitar el teletreball | Amposta.info Diāspora Ebrenca i Trens Dignes reclamen trens rāpids des de l’Ebre per incentivar i facilitar el teletreball


Diāspora Ebrenca i Trens Dignes reclamen trens rāpids Avant des de les Terres de l’Ebre cap a Barcelona i Tarragona, un servei que es va perdre fa just dos anys. Reivindiquen que és un servei clau per retenir i retornar els joves i el talent al territori, facilitant el treball a distāncia que s’ha incentivat amb la pandčmia. Segons una enquesta de Diāspora Ebrenca almenys 200 persones han tornat al territori grācies al teletreball. Tothom qui ho vulgui es pot adherir al manifest que han preparat i iniciaran contactes amb tots els agents del territori per trobar suports. També reclamen que els trens tinguin taules i endolls per facilitar el treball durant els trajectes i que es creī la tan reivindicada estaciķ intermodal de l’Aldea.

Des de l’estat d’alarma, és complicat viatjar amb tren des de les Terres de l’Ebre cap a l’ārea metropolitana en menys de dues hores i sense patir els retards constants de les línies Regionals R-15 i R-16. El primer tren rāpid que s’atura al territori i que enllaįa amb Tarragona (ciutat) i Barcelona passa a les tres de la tarda i el primer tren que enllaįa amb l’estaciķ de l’AVE del Camp de Tarragona ho fa a les sis de la tarda. "Si vas cap allā a les sis de la tarda fins a l’endemā no hi ha res a fer", ha recordat Josep Casadķ, portaveu de Trens Dignes.

Amb la posada en marxa de la variant Vandellōs-Tarragona, l’Euromed, que bonificava el Govern per als usuaris de les Terres de l’Ebre, va deixar de parar a l’Aldea, i els trens Regionals tarden prop de dues hores i mitja en fer el trajecte, més que abans de la construcciķ de la infraestructura. Per compensar l’anulˇlaciķ de les parades de l’Euromed, el Govern va pactar amb Adif un tren d’alta velocitat Avant que sortia a primera hora del matí de Tortosa i tornava a la tarda, enllaįant la capital ebrenca amb Barcelona en una hora i quaranta minuts. El servei va durar un mes i mig i amb el decret d’estat d’alarma per l’esclat de la pandčmia, la falta d’usuaris "va ser l’excusa" per treure’l i no reactivar-lo.

"No hi va haver temps que la gent sabés que es posava i que es treia i era un tren en un horari fonamental per poder anar des de les Terres de l’Ebre a estudiar, a treballar, al metge, al que sigui. Ens han aīllat als matins aquí", ha denunciat Cinta Galiana, portaveu de Trens Dignes.

Sota el lema "Hem perdut el tren", l’entitat s’ha aliat amb Diāspora Ebrenca per reclamar la restauraciķ d’aquest servei ferroviari, que facilita i incentiva el treball a distāncia, sobretot amb les oportunitats que s’han fet evidents i reals durant la pandčmia. L’enquesta de Diāspora Ebrenca va identificar almenys 200 persones que han tornat a les Terres de l’Ebre. Des de l’associaciķ, Jordi Arrufat, ha reivindicat que treballar "més enllā de la segona ārea urbana de Barcelona és possible" i que aquest "canvi social" ha d’anar acompanyat "de polítiques públiques que ho incentivin. "És una oportunitat i aquest tren ha de formar de l’estratčgia per recuperar talent i treballadors al territori", ha insistit Josep Sabaté.

El tren Avant permetria també garantir "el reequilibri territorial" que es reclama des de les Terres de l’Ebre, ja que el servei existeix per a les comarques rurals de Girona o Ponent, des de Figueres o Lleida. "Volem les mateixes oportunitats per arribar a la capital catalana amb un tren competitiu", ha dit Arrufat.

Un altre dels aspectes claus que demanen a l’oferta ferroviāria, és que els trens tinguin taules i endolls per poder fer feina durant els trajectes, unes dotacions que no tenen la majoria de trens convencionals i que suposen "temps perdut" per als treballadors a distāncia quan s’han de desplaįar.

Les dues entitats reclamen als agents socials, econōmics, acadčmics i polítics de l’Ebre que s’impliquin en un pla per fomentar el treball a distāncia, i per posar el teletreball "al centre" de la nova normalitat. La setmana vinent iniciaran una ronda de contactes per buscar suports a la campanya. "Aquest tren l’hem perdut ara mateix i ara mateix l’hem de recuperar i farem accions per sumar més entitats, organitzacions i persones fins que el recuperem", ha assegurat Josep Sabaté, de Diāspora Ebrenca. Tothom qui ho vulgui es pot adherir al manifest que han preparat i es difondrā a les xarxes.

El manifest també fa incís en la tan reivindicada estaciķ intermodal de l’Aldea, amb un aparcament "digne" per als vehicles privats i amb connexions amb busos a tot el territori. "El futur del transport públic és l’electrificaciķ i al territori tenim dues línies ferroviāries. Es complicat electrificar busos o altres i el futur passa per aprofitar la xarxa ferroviāria per a tot", ha defensat Casadķ.


Per: ACN

Foto: ACN


restaurants d’Amposta



Amposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrōnic
Informaciķ i avís legal

Amposta.info