AMPOSTA FAS GOIG

El Delta Birding Festival fa ple absolut a les activitats programades

Èxit de convocatòria de les dues primeres jornades, amb les activitats i sortides guiades plenes de famílies, aficionats a la natura i ornitòlegs

etiquetes   noticies, natura, delta birding festival, mon natura, delta ebre, amposta

23/9/2023


El Delta Birding Festival fa ple absolut a les activitats programades | Amposta.info


Un any més el Delta Birding Festival, organitzat per la Fundació Catalunya La Pedrera, junt amb Oryx - La botiga de l'amant de la natura, l'Institut Català d'Ornitologia (ICO) i PhotoLogistics, ha estat un èxit de participació, amb totes les entrades venudes per a les activitats programades. La nova edició del Festival va obrir portes ahir divendres a MónNatura Delta amb moltes propostes atractives per a famílies, aficionats a la natura i ornitòlegs. En el seu equador, aquesta edició ja s'ha convertit en la més visitada dels darrers anys consagrant-lo com el festival de referència de la Mediterrània i un nou motor de l'economia local basada en el turisme de natura al Delta de l'Ebre.

El Festival seguirà demà diumenge, 24 de setembre, amb una graella de propostes molt atractiva per a tothom. També es durà a terme el tradicional alliberament d'aus, que comptarà com a madrina amb l'actriu i cantant ebrenca Carol Rovira.

Aquesta novena edició del festival internacional d'ornitologia presenta més d'un centenar de propostes molt diverses, acompanyades d'una gran fira de productes i serveis per als ornitòlegs i per a la gent que gaudeix de la natura en general.

Enguany, també se celebra la segona edició del DBF Júnior, secció especial del festival per als nens i joves. Es consolida aquesta iniciativa que ofereix, demà diumenge, als joves ornitòlegs aficionats menors de 18 anys l'oportunitat de presentar les seves investigacions i descobriments.


Ponents d'elit i renom internacional

El programa d'aquest any presenta ponents d'elit, com l'escriptor, ornitòleg i fotògraf de fauna salvatge de gran prestigi Andy Swash conegut per les seves obres sobre ocells com Britain's Birds o la guía d'identificació Europe's Birds, recentment traduïda al castellà amb el títol ‘Aves de España y de Europa. Una guía de identificación'. O la jove fotògrafa de fauna salvatge, Rachel Bigsby, reconeguda a nivell internacional per les seves captivadores fotografies en concursos i publicacions com National Geographic i flamant guanyadora del Bird Photographer of the Year 2023 en la categoria de Millor Portafoli. A més, es compta amb Dominic Couzens, un reconegut observador d'ocells, autor i periodista britànic especialitzat en història natural i temes aviaris, que escriu regularment en publicacions com The Guardian, BBC Wildlife o el Bird Watching Magazine.

Al cicle de xerrades, conferències i debats, n'hi ha un ampli ventall de temàtiques, des de les més tècniques, parlant, per exemple, dels ‘Impactes de la sobreexplotació sobre ocells tropicals', realitzada per Ana Benítez, investigadora del Museo Nacional de Ciencias Naturales o de la ‘Recuperació de l'ànec més amenaçat d'Europa, el Xarxet Marbrenc', per Ignacio Torres, subdirector de Biodiversitat i Canvi Climàtic de la Fundación Biodiversidad, fins a les més divulgatives, com la de Rachel Bigsby, que explicarà com és un estiu treballant com a fotògrafa d'ocells marins o la de María Muñoz, de Fundació Fernando González, que parlarà sobre què aporten les àrees protegides per al benestar de la societat. Fins i tot hi haurà un espai per al debat amb temes tant d'actualitat com ara la intel·ligència artificial aplicada a la fotografia, les reintroduccions de fauna o els parcs eòlics marins.


Segona edició del Delta Birding Festival Junior per donar veu als ornitòlegs de futur

Per segon any el festival presenta el DBF Junior, un espai en què les noves generacions d'ornitòlegs exposen la seva visió sobre aquest món i expliquen els seus projectes.

Per aquesta edició s'ha buscat persones que no només comparteixen passió pels ocells sinó que, a més a més, estan duent a terme algun projecte personal especialment interessant. Enguany el ponent més jove té 12 anys, és el Martí Nolla. La seva família té un mas en plena natura i en Martí arrossega els seus pares per fer feines de conservació a la seva reserva i gaudir del màxim de biodiversitat possible a prop de casa. Durant la seva xerrada ens parlarà de com impulsa l'observació d'ocells a través de 3 abeuradors, diferents càmeres de foto trampeig, excursions amb prismàtics, instal·lació de 10 caixes niu fabricades al propi mas i vàries sessions d'anellament en el mateix entorn en les quals ell també hi ha participat.

També podrem escoltar les experiències del Nil Redon (17 anys) del Maresme i la seva participació al darrer Cens d'Ocells Nidificants del Maresme, l'Ismael Domínguez (15 anys) de Cadis i la seva passió per la fotografia de natura que ha estat reconeguda amb importants guardons tot i la seva joventut, l'Èlia Albert (18 anys), de Subirats (Alt Penedès) que ens presenta el seu treball “Els moixons i les estacions”, i en Ponç Feliu (17 anys), presentant el seu estudi sobre la recolonització de fauna a una zona afectada per un incendi l'any 2022, la zona interior del Parc Natural del Cap de Creus.


Delta Photo Contest

El festival atrau més de 40 expositors, incloent artistes de la natura, professionals del turisme de natura i experts en fotografia i òptica. Una atracció destacada és el Delta Photo Contest, arribant a la seva 9a edició, amb premis valorats en més de 10.000€. El concurs es va tancar el passat 24 de juliol amb 2.056 participacions, fet que fa que el concurs d'enguany hagi superat amb escreix el nombre de participants de l'any anterior. A més, compta amb un jurat de luxe, inclòs Maria Rosa Vila, periodista i fotògrafa, Carles Santana, biòleg i fotògraf de natura, i Kiko Arcas, fotògraf de fauna salvatge i que és ambaixador de FUJIFILM. El concurs rep el patrocini de FotoRuano Pro i FUJIFILM, i té també la col·laboració de marques/empreses com Vortex, Peak Design, Think Tank, Laowa, Digitaccess, Leofoto, PhotoLogistics i Oryx.


El Delta Birding Festival fa ple absolut a les activitats programades | Amposta.info

Un festival, consolidat any rere any

El festival ha assolit un gran prestigi entre els ornitòlegs per la categoria dels seus ponents, molts d'ells amb fama internacional, i molta popularitat entre els amants de la natura i el públic familiar pel gran nombre d'activitats programades. Tenen una gran acollida les sortides en vaixell per veure ocells pelàgics a mar obert o limícoles a la badia del Fangar, les visites a la reserva integral de la llacuna de l'Aufacada o a la de Vilacoto, a l'interior d'una finca privada que normalment no es pot visitar. També tallers de seguiment de rastres d'animals o de gravació de cants d'ocells. Sortides nocturnes per descobrir els mussols i els enganyapastors, nombroses activitats per a infants dins el recinte de MónNatura Delta, i un reguitzell de concursos: de fotografia, d'identificació d'aus, per a nens, d'enregistrament de sons nocturns amb magnífics premis.

Al programa d'activitats ampli i atractiu, se li suma una gran fira amb varietat d'expositors de productes i serveis relacionats amb la natura, l'ecoturisme i l'observació dels ocells i la fauna, destacant la gran participació de les principals marques d'òptica i fotografia i un gran nombre d'estands de llibres, altres productes, destins, viatges i altres serveis.

La fira ornitològica més important de la Mediterrània es consolida, després del gran èxit de convocatòria dels anys anteriors amb més de dos mil aficionats en cada edició.


La singularitat del Festival, el destí del seu benefici

El Delta Birding Festival és l'únic festival espanyol que destina el benefici de les entrades a projectes de conservació dels ocells i que enguany es tracta de la producció del ‘Documental “URPA”, un glop fresc per salvar l'arpella cendrosa'.

A Catalunya, des de fa més de vint anys, l'administració vetlla per la conservació de l'arpella cendrosa, un ocell rapinyaire migrador amenaçat que cria principalment als camps de cereal. Per protegir els seus nius, es requereix deixar una part del camp sense segar i els pagesos reben una indemnització per aquesta pèrdua. L'associació Limonium Natura va comprar l'ordi de dos camps on havia nidificat aquest ocell i va fer-ne una cervesa única, anomenada Urpa, per regalar als pagesos. Això va sorgir per visualitzar la problemàtica de l'espècie i finançar futures mesures de protecció. Ara, es planteja fer un documental sobre la història d'aquest projecte, destacant el compromís dels pagesos i la importància de la conservació de l'arpella cendrosa i altres aus en perill.

En el darrers anys, gràcies a la venda de les entrades i a la implicació dels visitants s'ha aconseguit recaptar més de 34.000€ per dedicar-los a projectes tant nacionals com internacionals.


Delta Birding Festival

L'activitat finalitzarà demà diumenge 24 de setembre i es pot consultar el centenar de propostes al web que ha creat l'organització per l'ocasió (www.deltabirdingfestival.com), on s'hi detallen els horaris de les conferències previstes, les presentacions així com els tallers especialitzats i les activitats que es fan a l'aire lliure o bé a l'interior del recinte educatiu que té MónNatura Delta. Un equipament de la Fundació Catalunya La Pedrera, organitzadora del Festival conjuntament amb Oryx i l'Institut Català d'Ornitologia (ICO), i amb PhotoLogistics com a organitzador associat. El Festival també rep el suport institucional de la Generalitat de Catalunya, incloent el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i el Departament de Drets Socials – Direcció General de Joventut, a més del Parc Natural del Delta de l'Ebre, el Patronat de Turisme de les Terres de l'Ebre i l'Ajuntament d'Amposta.


Per: Redacció

Foto: Cedides Fundació Catalunya La Pedrera – Pau Fabregat


SHANTI - Tel. 630479976 - 877013270 - Av. Josep Tarradellas, 63 (Amposta)



Amposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info