L’Associació "Aula i natura" i el Museu de les Terres de l’Ebre organitzen el curs La migració dels ocells. Tindrà format de dos caps de setmana, amb sortides de camp i classes teòriques
etiquetes noticies, natura, curs
9/9/2020
Com s'orienten els ocells? Com els estudiem? Quins canvis fisiològics pateixen per migrar? Per què arriben divagants? Per què alguns anys tenim irrupcions de durbecs i lluers? Com actua la selecció natural?
La migració dels ocells és, possiblement, l'aspecte més difícil d'entendre de la seva biologia des de la perspectiva humana. Nosaltres som incapaços d'orientar-nos si no és amb mapes, brúixoles, GPSs i altres aparells cada vegada més sofisticats. En canvi, un mosquiter de passa, amb un cervell de la mida d'un pèsol, és capaç de viatjar milers de kms des d'Escandinàvia al sud del Sàhara amb plena determinació.
L'Associació "Aula i natura" i el Museu de les Terres de l'Ebre organitzen el curs La migració dels ocells, on es tractarà en profunditat en com els ocells realitzen aquest prodigi però també coses més pràctiques com, per exemple, per què tenim arribades massives de durbecs, papamosques de collar o cada vegada més mosquiters de doble ratlla. Responen aquests casos al mateix fenomen? En el curs s'explica com els ocells sincronitzen els seus ritmes interns amb els de l'ambient, com s'origina evolutivament el comportament migratori o quina és la magnitud de la tragèdia de les massacres al Mediterrani, entre moltes altres coses.
El curs, que té un preu de 69'99 €, consta de 8 hores de teoria en aula i quatre sortides de camp d'un matí cada una, repartits en dos caps de setmana (3, 4, 17 i 18 d'octubre). Les sortides es faran a diferents punts del Delta i a l'interior del Montsià per observar diferents aspectes de la migració dels ocells. Les classes teòriques es faran a la sala d'actes del Museu de les Terres de l'Ebre, amb espai suficient per mantenir distància de seguretat de 2 m.
Estarà impartit pel professora Abel Julien, qui té una llarga experiència ensenyant ornitologia a aficionats als ocells, estudiants universitaris i gent del públic en general. Condueix sortides i ensenya identificació d'ocells al camp però molta de la seva activitat té lloc a l'aula, on imparteix formació sobre tots els aspectes de la biologia de les aus. És conegut pel seu blog, en el qual fa divulgació de qualsevol temàtica relacionada amb el món dels ocells. Un dels seus temes preferits és la migració, per la qual sent una autèntica fascinació. Sovint l'anomena “fenomen paranormal”, malgrat que, com correspon a tota persona de mentalitat científica, sempre intenta cercar-ne respostes lògiques.
Més informació i inscripcions a www.aulainatura.cat i www.museuterresebre.cat
Per: Redacció
Foto: Cedida
Amposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)
correu electrònic
Informació i avís legal