BIGMAT CITY AMPOSTA

Com era Europa fa un milió d'anys?

Aquest divendres s’inaugura al Museu de les Terres de l’Ebre l’exposició "Europa fa un milió d’anys", una mostra sobre l’arribada dels humans al continent europeu ara fa més d’un milió d’anys

14/3/2019

Com era Europa fa un milió d’anys? | Amposta.info El muntatge expositiu inclou recreacions de paisatges de l'època i escenografies. Foto: cedida


A partir del proper divendres 15 de març i fins el dia 28 d'abril, es podrà visitar al Museu de les Terres de l'Ebre l'exposició "Europa fa un milió d'anys". Aquesta és una exposició sobre l'arribada dels humans al continent europeu ara fa més d'un milió d'anys. Una finestra a aquells temps on podrem veure quins animals hi vivien i quin paisatge hi havia. Ens sorprendrà la presència de hipopòtams i rinoceronts gegants, tigres amb dents de sabre, elefants, licaons, cavalls similars a zebres … una fauna, quan no extingida, més pròpia de les sabanes humides de l'Àfrica actual que es desenvolupava en una vegetació més coneguda com els faigs, noguers, bedolls i roures.

L'exposició mostra la fauna i la flora del nostre territori durant el Plistocè Mitjà. A través de plafons i reproduccions, s'ensenya com es van configurar progressivament els actuals continents i com les variacions climàtiques van determinar l'aparició d'una vegetació i fauna específiques, entre elles la espècie humana (Homo antecessor). També explica quines disciplines científiques intervenen en la recerca d'aquests coneixements i quins són els jaciments més importants a la península: així a més de l'important i conegut jaciment d'Atapuerca (Burgos) presenta diversos jaciments de Catalunya com Incarcal (Crespià), Vallparadís (Terrassa) i La Boella (La Canonja). El muntatge expositiu inclou recreacions de paisatges de l'època i escenografies així com reproduccions a escala d'un Homotherium latidens, un gran felí, i de dos Homo antecessor, entre d'altres.

A més, en aquesta ocasió l'exposició inclou mostres i plafons que expliquen la geologia del tram final de l'Ebre fa un milió d'anys. Així coneixem que en el Pliocè, entre 5 i 2 milions d'anys, es va produir un important ascens del nivell del mar Mediterrani, fet que va comportar que arribés a envair una gran vall excavada al Baix Ebre i el Montsià mentre que en el període posterior, el Pleistocè, fa un milió d'anys, les condicions d'erosió i transport de la xarxa fluvial del riu Ebre van canviar substancialment.

Europa fa un milió d'anys està organitzada pel Museu de les Terres de l'Ebre i l'Ajuntament d'Amposta i ha estat elaborada i gestionada per l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), un institut de recerca sobre Prehistòria i Evolució Humana del sistema CERCA de la Generalitat, vinculat a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, i amb conveni amb la Diputació de Tarragona.


Com era Europa fa un milió d’anys? | Amposta.info


restaurants d’AmpostaAmposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info