Els carxoferals formen part del paisatge del Delta de l'Ebre, ja que el nostre clima, d'hiverns suaus, afavoreix el seu cultiu. La carxofa (cynara solymus), és la flor de la carxofera i a més de ser molt digestiva és diurètica i molt rica en fibra. A l'agost es planten les soques i al novembre comencen a donar els primers fruits. La producció màxima es dóna durant la primavera. Al juny, quan la planta ja no produeix, es deixa secar i després es tallen els mascles per poder tornar a fer les soques.
La carxofa s'utilitza com ingredient a molts plats tradicionals de les Terres de l'Ebre: a l'arròs, a l'abadejo en suc, al conill o al pollastre a la cassola, però la manera més popular de menjar-la és rostida a les brases o en truita.
Per donar a conéixer les grans possibilitats culinàries de la carxofa, l'Ajuntament d'Amposta, organitza des de l'any 1996, la Festa de la Carxofa, on restauradors locals preparen diferents plats amb aquest producte, que els visitants poden degustar. A la recepta que us descrivim a continuació, us ensenyem com es fan les "carxofes rostides".
Quan és la temporada, són imprescindibles a l'hora d'anar de rostida. Mentre es menja la carn, les butifarres i les llonganisses es couen les carxofes a les brases. Es treuen les primeres fulles que estan cremades i es van menjant les més tendres fins arribar al cor, on s'han concentrat l'oli i la sal i on podrem gaudir del seu màxim sabor.
Ingredients:
Elaboració:
Collir les carxofes, a poder ser, ben grosses. Picar-les damunt d'una superfície dura per obrir-les i poder posar la resta d'ingredients. Salar al gust de cadascú. Amb l'oli s'ha de ser generós, ja que, al rostir-se, sempre se'n perd una mica. Posar les carxofes a les brases i deixar-les fins que estiguin rostides. Menjar calentes.
Amposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)
correu electrònic
Informació i avís legal