BIGMAT CITY AMPOSTA

Arriba a Amposta l'exposició TU TENS LA CLAU

S’inaugurarà el dimarts 12 de febrer a la Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó i l’exposició té com a objectiu conscienciar els més joves i el conjunt de la població sobre els riscos de l’abús de drogues

7/2/2019

Arriba a Amposta l’exposició TU TENS LA CLAU | Amposta.info Foto: ProjecteHome


El proper dimarts 12 de febrer s'inaugurarà a la Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó, l'exposició TU TENS LA CLAU, una mostra itinerant que durant el 2019 visitarà una dotzena de municipis de les Terres de l'Ebre.

La mostra està organitzada per Projecte Home, una ONG que des de 1995 treballa per al tractament, la prevenció i la sensibilització de les addiccions a Catalunya i co-organitzada per la Xarxa de Biblioteques de Catalunya i el Departament de Cultura.


Les claus per a una vida més plena, evitant el consum de drogues

Des que Projecte Home va obrir el Servei d'Atenció de les Addiccions a les Terres de l'Ebre, el novembre de 2015, que ha vist la importància de treballar en la prevenció del consum d'alcohol i altres drogues en aquest territori, sobretot entre els adolescents i joves. L'última enquesta ESTUDES 2016/2017, del Ministeri de Sanitat, indica que entre els estudiants de 14 a 18 anys, en el darrer any un 75,6% va consumir alcohol, un 34,7% tabac i un 26,3% cànnabis; entre d'altres conclusions que mereixen atenció com ara l'increment de l'ús compulsiu d'internet o l'extensió de substàncies estimulants per millorar el rendiment en l'estudi sense recepta de cap metge.

Per abordar aquestes qüestions, l'entitat ha dissenyat una exposició que fuig del missatge tradicional que posava el focus en les drogues per centrar-se en una sèrie d'aspectes fonamentals per al desenvolupament de la persona i que són claus per tal de construir una vida més plena, saludable i lliure de conductes de risc com ara l'abús de drogues.

Així, el format de l'exposició es basa en cinc portes que cal explorar per tal d'aprofundir en l'autoconeixement i que conviden a reflexionar a través de la interacció, oferint claus per obrir-les. Els temes que tracten cadascuna de les portes són les emocions, els pensaments, els valors, els plaers i la comunicació.

Tot i que centrada en un primer terme en els joves i les seves famílies, l'exposició vol arribar també al públic general per abordar conductes de risc sovint invisibilitzades perquè compten amb l'acceptació social, com ara l'abús del consum d'alcohol.


Arriba a Amposta l’exposició TU TENS LA CLAU | Amposta.info Foto: ProjecteHome


46 persones amb addiccions ateses el 2018

El Servei d'Atenció de les Addiccions a les Terres de l'Ebre, amb seu al Centre Cívic Ferreries de Tortosa, ha atès durant el 2018 a 46 persones amb addiccions i als seus familiars, i a un total de 120 des de la seva obertura a finals de 2015. Aquest servei, creat per donar una atenció de major proximitat a les comarques ebrenques, ofereix orientació i diagnòstic, tractament ambulatori, assessorament a familiars i derivació a altres programes de tractament; i va destinat especialment a aquelles persones que no disposen de recursos econòmics.

Entre el conjunt de persones ateses, els homes són majoria (78% d'homes / 22% de dones) i la mitjana d'edat és de 37,5 anys. La cocaïna i l'alcohol són les substàncies més problemàtiques. Concretament, la cocaïna és la substància que més demandes d'atenció genera, un 58,5% dels casos, seguida de l'alcohol (26,8%), les ludopaties o altres conductes addictives (9,8%) i l'heroïna (4,9%). És també destacable que el 42,8% de les persones ateses pateixen algun tipus de patologia dual, és a dir, un trastorn mental i una addicció a la vegada.

El Baix Ebre i el Montsià són les comarques de procedència de la majoria de les persones ateses. També s'han atès persones de la Ribera d'Ebre, la Terra Alta, el Priorat i algunes del País Valencià. Pel que fa a municipis, Tortosa, Amposta i El Perelló són les localitats d'on procedeixen més persones ateses.

TU TENS LA CLAU va fer la primera parada a Tortosa el passat 21 de gener. A Amposta arriba el dimarts 12 de febrer i es podrà visitar fins el 3 de març. Després l'exposició es traslladarà als municipis de Móra d'Ebre, Flix, Alcanar, La Ràpita, Deltebre, Roquetes, Santa Bàrbara, Sant Jaume d'Enveja, Móra la Nova i acabarà el circuit al mes de desembre a Gandesa.


SHANTI - Tel. 630479976 - 877013270 - Av. Josep Tarradellas, 63 (Amposta)Amposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info