SALVADÓ JOIERS, DES DE 1902. Més de 100 anys de confiança

Arriba a Amposta l'exposició itinerant «Gaites, gralles i dolçaines»

Serà aquest divendres al Museu de les Terres de l’Ebre. El mateix dia quedarà oberta l’exposició de fotografies “La meua terra és de colors” d’Emilio Zaragoza

etiquetes   noticies, cultura, exposicions, amposta, museu terres ebre

8/5/2019

Arriba a Amposta l’exposició itinerant «Gaites, gralles i dolçaines» | Amposta.info


Aquest divendres 10 de maig a les 19.30 h, al Museu de les Terres de l'Ebre s'inaugura l'exposició “Gaites, gralles i dolçaines”. La mostra s'ocupa de la gaita, un oboè popular, propi del territori de l'antiga Diòcesi de Tortosa; uns instrument musical que posava música a les festes des del Priorat fins a l'Alt Maestrat i des dels pobles de costa fins al Baix Aragó, acompanyada sempre per la percussió d'un tabal. La gaita, tot i les nombroses semblances que presenta amb altres oboès populars de la Mediterrània, té algunes característiques pròpies, que la diferencien també dels seus veïns més immediats: la dolçaina valenciana i la gralla, actualment més conegudes.

La mostra dóna a conèixer també els gaiters més destacats, el context social de l'instrument i el seu paper històric i festiu, dedicant càpsules específiques a Francisco Pallarés de Paüls, Paco i Daniel Arasa 'Los Flarets' de Santa Bàrbara, Camilo Ronzano de Sorita, Ximo Albiol de Benicarló i Lo Mas de la Solfa de la Fatarella; també exposa diferents instruments musicals procedents de fons museístics i de col·leccions particulars.

La formació musical tradicional d'un gaiter i un tabaler és actualment minoritària, mentre que al territori són nombroses les colles de dolçainers i de grallers. Avui, els tres instruments conviuen a les comarques centrals dels Països Catalans, amb estils i repertoris diversos, posant música a les festes i els actes populars més destacats.

Una altra part de l'exposició està dedicada al present dels tres instruments: gaita, gralla i dolçaina, amb un audiovisual en què diverses persones parlen del moment actual i es mostra l'entorn social de la música, el moviment associatiu que es vertebra a través de les colles, els moments festius, etc.

El contingut de l'exposició és fruit de la recerca realitzada pel seu comissari Joan Pellisa, luthier, músic i investigador especialitzat en organologia i història dels instruments de vent populars i de corda polzada dels Països Catalans; i de la recerca que -amb el suport de l'IRMU i la col·laboració de les diferents colles de gaites, grallers i dolçainers del territori- van realitzar l'equip format per Clàudia Giménez, Hermínia Domènech, José Vicente Castel i Eva Castellanos, parcialment publicada a l'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l'Ebre (IPCITE).

L'exposició itinerant “Gaites, gralles i dolçaines” està organitzada pel Museu de Tortosa, el Museu de les Terres de l'Ebre i el Departament de Cultura ies podrà visitar a la Sala d'exposicions del Museu de les Terres de l'Ebre entre el 10 de maig i el 30 de juny de 2019.

El mateix divendres, al vestíbul del Museu, quedarà oberta l'exposició de fotografies “La meua terra és de colors”, del fotògraf Emilio Zaragoza. La mostra, que es podrà visitar fins el 16 de juny, es composa de vint-i-cinc de fotografies on es poden contemplar diferents indrets del Delta de l'Ebre en diferents èpoques de l'any i, per tant, amb diferents condicions meteorològiques i ambientals.


Arriba a Amposta l’exposició itinerant «Gaites, gralles i dolçaines» | Amposta.info


EbreActiu, revista d’oci actiuAmposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info