SALVADÓ JOIERS, DES DE 1902. Més de 100 anys de confiança

Arranca el projecte de recerca d'arqueologia prehistorica a la zona del tram inferior del riu Ebre

Les actuacions arqueològiques i els estudis tenen a més el suport dels ajuntaments d’Amposta, l’Aldea, Aldover, Benifallet, Freginals i Móra la Nova

22/3/2019

Arranca el projecte de recerca d’arqueologia prehistorica a la zona del tram inferior del riu Ebre | Amposta.info Foto: Museu Terres de l’Ebre


Aquesta setmana s'han iniciat les actuacions arqueològiques del projecte de recerca que vol contribuir al coneixement de les primeres societats agrícoles a l'àrea del tram inferior del riu Ebre. La recerca està orientada a localitzar els habitats dels primers pagesos que es varen establir a la zona de l'Ebre.

Recordem que els anys 60, Francesc Esteve i els seus col·laboradors ja varen excavar i investigar les restes arqueològiques d'aquest període, localitzades sobretot en la zona de les terrasses entre Amposta i Tortosa. Aquesta recerca, als anys 90, fou revisada i ampliada amb totes les noves troballes pel Dr. J.Bosch en la seva tesi doctoral.

Amb aquest projecte es vol actualitzar el coneixement d'un període històric molt important per la humanitat: el canvi d'un sistema de vida caçador-recol·lector a un d'agrícola i ramader, transformació coneguda dins la historiografia amb el nom de “revolució agrícola”. L'objectiu es el coneixement del canvi i el procés de consolidació del nou sistema de vida que es dona en les regions mediterrànies de la Península entre el VI i el III mil·lenni (entre 5500 i el 3000 abans de la nostre era).

Ara el projecte que desenvolupa el Grup de Recerca Arqueològica del Mediterrani i del Pròxim Orient de la UAB conjuntament amb el Museu de les Terres de l'Ebre, vol actualitzar aquest coneixement a partir d'un estudi científic amb metodologia actualitzada tan a les restes disponibles com realitzar noves excavacions en els punts i jaciments inèdits o mal coneguts. El projecte contempla el desenvolupament simultani de dues estratègies. D'una part la realització de l'inventari, documentació, anàlisi arqueomètriques i estudi global dels materials arqueològics dels fons del Museu de les Terres de l'Ebre. Per l'altra part, i a partir dels resultats obtinguts en la primera fase, la realització de sondeigs i excavacions arqueològiques, a fi de poder obtenir dades inèdites que ajudin a la reconstrucció històrica.

En els anys que el projecte desenvoluparà la seva activitat es preveuen estudis, prospeccions i excavacions a les terrasses del riu Ebre en els termes municipal l'Aldea, d'Aldover i de Móra la Nova. A més també s'estudiaran i excavaran les coves Meravelles de Benifallet i es realitzarà una prospecció arqueològica al voltant de la l'Abric dels Masets i de les Llibreres de Freginals. Els objectius han estat escollits pel seu potencial arqueològic, però també per la seva representativitat en el sistema de poblament de l'època, així s'han escollit els probables habitats a l'aire lliure, on es situaria el poblament més sedentari i estable (l'exemple més clar seria el poblat del Molló a Móra la Nova), les coves amb funcions més complementàries i finalment els abrics amb pintures pel possible rol simbòlic i social d'aquests assentaments prehistòrics tan específics.

La nova recerca és un programa global que comporta, documentació, prospecció, excavació, anàlisis arqueomètriques (estudi de restes òssies animals, de restes vegetals carbonitzades, de matèries primeres, datacions absolutes en C14,etc..) a fi de poder contribuir al coneixement històric dels períodes prehistòrics.

El projecte de recerca té com a investigadors principals la Dr. Anna Maria Gómez Bach i el Dr. Salvador Pardo Gordó i la resta dels especialistes de la UAB. Les actuacions arqueològiques i els estudis tenen a més el suport dels ajuntaments de l'Aldea, Aldover, Amposta, Benifallet, Freginals i Mora la Nova.




restaurants d’Amposta



Amposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info