EbreActiu, revista d´oci actiu

Amposta, el primer municipi de Tarragona amb una jornada de donació exclusiva de plasma

L’Auditori Municipal acull les primeres donacions de plasma a Amposta

etiquetes   noticies, ciutat, voluntariat, amposta, societat

4/5/2021

Amposta, el primer municipi de Tarragona amb una jornada de donació exclusiva de plasma | Amposta.info


Aquest maig es posa en marxa el programa de donació de plasma a Amposta. El Banc de Sang i Teixits busca incrementar les donacions per avançar cap a l'autosuficiència en plasma per poder atendre les necessitats dels malalts. La ciutat acollirà la primera jornada el pròxim dimecres 5 de maig a l'Auditori Municipal (zona esportiva) en horari de 17 a 21h. Els donants cal que s'inscriguin via web a donarsang.gencat.cat/plasma.

Amposta es converteix en el primer municipi de la província de Tarragona que coordina una jornada de donació exclusiva de plasma. Al 2020, 57 persones van donar plasma i per poder avançar cap a l'autosuficiència, cal doblar la donació al territori ampostí. Un objectiu que no seria possible sense la col·laboració i el compromís de l'Ajuntament d'Amposta.

Les proteïnes que conté el plasma són essencials per tractar malalties, com les que generen problemes de coagulació o en el sistema de defenses. A Catalunya no tenim prou plasma per atendre tots els malalts que necessiten aquestes proteïnes i hem d'importar plasma procedent d'altres països, bàsicament els Estats Units.

Cal tenir en compte que es pot donar plasma cada 15 dies, un màxim de 24 cops l'any. Per donar plasma s'han de complir els mateixos requisits que per ser donant de sang. És a dir, cal tenir entre 18 i 65 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i, en el cas de les dones, no estar embarassada.

La donació només de plasma o "plasmafèresi" dura uns 45 minuts i consisteix a extreure sang, separar-ne les cèl·lules sanguínies, retenir el plasma i retornar la resta al donant per la mateixa via. Cal reserva prèvia a través del web donarsang.gencat.cat/plasma. També calen donacions de plasma de persones que hagin superat la Covid.

Els malalts que han superat una infecció pel coronavirus ho han fet perquè han fabricat anticossos dirigits contra aquest virus. Aquestes defenses es troben en el plasma i s'ha evidenciat que, si s'administra plasma d'una persona que prèviament ha superat la Covid-19 a un malalt en fase inicial de la infecció pot millorar la progressió de la malaltia.

Les persones que hagin superat la malaltia i vulguin donar plasma han de complir els següents criteris:

  • Ser home
  • Tenir entre 18 i 65 anys i pesar més de 50 quilos
  • No haver estat transfós
  • Haver superat la malaltia fa més de 28 dies
  • Tenir una prova diagnòstica que hagi confirmat la malaltia
  • Haver estat vacunat. Aquest últim criteri s'ha afegit recentment, ja que les persones vacunades són les que tenen el títol d'anticossos més alt i, per tant, més adequat pels malalts.

Per donar plasma Covid-19 és imprescindible inscriure's a través del formulari del web www.donarsang.gencat.cat/plasmacovid19 per poder fer la donació. Un cop inscrits, un equip mèdic contactarà via telefònica per fer una entrevista i donar cita per la donació.


Per: Redacció


EbreActiu, revista d’oci actiuAmposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info