EbreActiu, revista d´oci actiu

Amposta instal·la vuit llambordes Stolpersteine pel Dia Internacional en Record a les Víctimes de l'Holocaust

Les d’Amposta són les primeres Stolpersteine instal·lades a les Terres de l’Ebre

etiquetes   noticies, ciutat, amposta, memoria historica, terres ebre

28/1/2022

Amposta instal·la vuit llambordes Stolpersteine pel Dia Internacional en Record a les Víctimes de l’Holocaust | Amposta.info Una de les vuit llambordes Stolpersteine instal·lades a la ciutat


Vicente Gil Cercós, Lluís Cid i Mayos, Marcelino Ortí Meseguer, Jacinto Forcadell Jornet, Pedro Valero Navarro, Miguel Tomàs Castell, Enrique Ferré Berenguer, Enrique Ferré Duran, Ramon Jornet Jordà i Joaquín Tarín Martínez. Són els deu republicans ampostins que van ser deportats al camp de concentració de Mauthausen entre 1940 i 1942, durant la Segona Guerra Mundial. Aquest dijous, 27 de gener, per commemorar el Dia Internacional en Record a les Víctimes de l'Holocaust, es van instal·lar vuit llambordes Stolpersteine pels carrers de la ciutat, les quals s'afegeixen a les dues que es van col·locar a la vora del Pont Penjant el juny del 2021.

Les d'Amposta són les primeres Stolpersteine instal·lades a les Terres de l'Ebre. Fetes de ciment i cobertes de llautó daurat, amb les dades de la víctima gravades, les llambordes s'ubiquen a la vorera, davant de la darrera residència coneguda de la persona. A la ciutat es van instal·lar al carrer Migdia, on va viure Miguel Tomàs Castell, qui va ser deportat a Mauthausen l'any 1941 i assassinat el 16 de juny de 1941 a Gusen; a l'avinguda Santa Bàrbara, en record a Lluís Cid i Mayos, deportat el 1940 a Mauthausen i assassinat el 7 de juliol de l'any següent a Gusen; i al carrer Colón, en memòria de Jacinto Forcadell Jornet, qui va ser deportat el 1941 al camp de Mauthausen, d'on va ser alliberat. També al carrer Corsini, on van viure Vicente Gil Cercós, qui va ser deportat el 1942 a Mauthausen, d'on també va ser alliberat, i Pedro Valero Navarro, deportat a Mauthausen l'any 1941 i assassinat el 29 d'octubre de 1941 a Gusen. Al carrer Victòria van viure Enrique Ferré Berenguer i Enrique Ferré Duran, ambdós deportats a Mauthausen l'any 1940. El primer va ser assassinat el 6 de gener de 1941, Enrique Ferré Duran va ser alliberat.

Les llambordes de les persones que no es coneix el domicili es van instal·lar a la vora del Pont Penjant. Allà es poden trobar les plaques en record a Ramon Jornet Jordà, deportat l'any 1941 a Mauthausen i assassinat a Gusen el 7 de desembre del mateix any; Joaquín Tarín Martínez, deportat el 1941 al camp de Mauthausen, d'on va ser alliberat; i Marcelino Ortí Meseguer, qui va ser deportat a Mauthausen el 1941 i assassinat el 8 de desembre de 1941 a Gusen.

"Amb la instal·lació de les llambordes Stolpersteine fem un homenatge als deu ampostins republicans que van haver de viure la barbàrie de l'Holocaust per defensar uns ideals polítics", deia l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, durant l'acte d'homenatge celebrat a la plaça Santa Susanna, al qual també va assistir el director territorial de Justícia a les Terres de l'Ebre, Joan Juan Aixa, així com familiars dels homenatjats i representants del projecte "Portes de la Memòria", gràcies als quals va ser possible la recuperació de la biografia d'aquestes deu persones.

Les llambordes Stolpersteine són unes peces obra de l'artista alemany Günter Denmig. Des dels anys noranta, es col·loquen en espais públics vinculats a persones que van ser deportades als camps de concentració i extermini amb l'objectiu de promoure la recerca i homenatjar a les víctimes de la discriminació i l'odi entre els anys 1939 i 1945. Actualment, és el projecte de memòria descentralitzat més gran, amb més de 80.000 peces arreu d'Europa.


Per: Redacció

Fotos: Cedida


restaurants d’AmpostaAmposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info