CENTRE ÒPTIC L´ESGUARD

Amposta implementa el model islandès Planet Youth en la prevenció de consums de substàncies tòxiques

La primera enquesta posa de manifest que s’està escurçant l’edat d’inici del consum i que l’alcohol i el tabac són les substàncies més consumides. El model islandès aborda la prevenció des del punt de vista comunitari

etiquetes   noticies, ciutat, societat, joves

17/6/2021

Amposta implementa el model islandès Planet Youth en la prevenció de consums de substàncies tòxiques | Amposta.info


L'Ajuntament d'Amposta ha començat a treballar la prevenció de consums de substàncies tòxiques entre les i els adolescents amb el model islandès de prevenció Planet Youth. Així ho ha explicat l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, qui ha assenyalat que malgrat que l'Ajuntament ja fa anys que treballa en prevenció de consum de drogues, s'ha adherit al model islandès perquè demostra, a través de mètode científic, els resultats a l'hora de reduir els nivells de consum a Islàndia els darrers 20 anys. "És un projecte en el qual aportem 24.000 euros en 4 anys i que pretén treballar amb tots els actors que tenen alguna cosa a fer en la prevenció del consum de drogues perquè el resultat sigui efectiu", diu l'alcalde. Així, el Planet Youth fa un abordatge del consum des d'un enfoc comunitari. Es tracta de potenciar els factors de protecció dels i les nostres adolescents i disminuir els factors de risc, enfortint les connexions entre els centres educatius, les famílies, les activitats comunitàries de la ciutat (esportives, culturals, lúdiques, formatives,...) i unificant aquests grups en un únic equip cohesionat dedicat a prevenir l'ús de substàncies.

La coordinadora de l'àrea de Serveis Socials i Drets de Ciutadania, Assumpta Eixarch, ha explicat que, aquest programa que persegueix l'evidència científica com a principi rector, ha començat amb la realització d'una enquesta a adolescents de 16 i 17 anys de la totalitat dels centres educatius de secundària de la ciutat per tal de conèixer les seves condicions de vida i detectar aquells factors de risc i de protecció dels joves i les seves famílies per evitar el consum d'aquestes substàncies. Paral·lelament a aquest estudi, amb el qual col·labora la URV des del departament d'Inclusió Social per tal d'analitzar els resultats obtinguts i per tal de treballar comunitàriament, s'ha creat un grup motor de treball entre tots aquells agents educatius, sanitaris i socials que s'han vist cridats per aquesta problemàtica i que seran els encarregats de dissenyar aquelles polítiques comunitàries preventives necessàries per reduir el consum d'aquestes substàncies a la ciutat.


Resultats de l'enquesta

A nivell general, l'enquesta posa de manifest que l'edat d'inici de consum s'està escurçant i que, en alguns casos, es comença a consumir alcohol (7,7%) i tabac (2,1%) a partir dels 11 anys, tot i que l'edat en què es produeixen més inicis de consum són dels 14 en endavant. En aquest cas, un 24,7% d assegura haver començat a veure alcohol en aquella edat i un 21% haver començat a fumar. L'edat més freqüent de l'inici del consum del cànnabis és dels 15 en endavant. Pel que fa a les substàncies més consumides hi ha l'alcohol (79,8%), la pipa d'aigua (58,2%), el tabac (56,4%) i el cànnabis (40,3%).

Quant als factors de risc, la manca de control parental i l'absentisme escolar són dos dels principals motius que mouen els joves a iniciar-se en el consum de les drogues. "Hi ha, també, una estreta relació entre el malestar emocional i el consum de cànnabis i tabac elevat", assenyala Eixarch. "Com millor se senti el o la jove, menys possibilitats de consumir alguna substància", assenyala la coordinadora de Serveis Socials i Drets de Ciutadania.


Per: Redacció

Foto: Pixabay


restaurants d’AmpostaAmposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info