CENTRE ÒPTIC L´ESGUARD

Amposta celebra el 120è aniversari del naixement de Sebastià Juan Arbó

S’han organitzat actes durant el 2022 i 2023, entre els quals el primer congrés sobre l’escriptor

etiquetes   noticies, cultura, amposta, 120 aniversari sebastia juan arbo

18/10/2022

Amposta celebra el 120è aniversari del naixement de Sebastià Juan Arbó | Amposta.info El tret de sortida de la celebració serà en el marc de les Jornades de les Lletres Ebrenques, el 28 d'octubre


Amposta reivindica la figura de Sebastià Juan Arbó amb la celebració de 120è aniversari del naixement de l'escriptor. Des d'aquest mes d'octubre i durant un any, la capital del Montsià serà l'epicentre de diferents activitats entorn la vida i obra d'Arbó. "Posem en valor el patrimoni cultural i literari i la conservació d'aquest des de la visió de la recerca i investigació, en aquest cas de la mà amb l'Arxiu Comarcal", deia l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, qui afegia que "per a nosaltres és molt important poder celebrar aquest aniversari, perquè tot i que va néixer a la Ràpita, Arbó va viure molts anys a Amposta i és una figura molt estimada a la ciutat". El 120è any Arbó està organitzat per l'Ajuntament d'Amposta, la Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó d'Amposta, els centres educatius de la ciutat, l'Arxiu Comarcal del Montsià i la UAB.

L'Arxiu Comarcal del Montsià disposa de bona part del fons documental de Sebastià Juan Arbó, el qual s'està treballant amb la col·laboració del filòleg i investigador Joan Antoni Forcadell. "Arran d'aquest conveni entre l'Ajuntament d'Amposta i la UAB hem pogut comptar amb la figura de Joan Antoni Forcadell, qui ens ha ajudat a preparar aquest 120è aniversari del naixement d'Arbó, on a més d'ensenyar a la ciutadania el fons de l'autor podrem fer divulgació de tota la tasca d'investigació que s'ha anat realitzant durant tot aquest temps", seguia Tomàs.

La directora de l'Arxiu Comarcal del Montsià, Montse Matamoros, destacava la voluntat de potenciar el coneixement de l'obra d'Arbó: "El fons documental que tenim sobre l'autor ha entrat en diferents torns a l'arxiu, per això seguim treballant en la catalogació i digitalització d'aquests materials, pujant-los a la Plataforma d'arxius en línia, perquè tota la ciutadania pugui consultar-los", explicava. Matamoros recordava que gràcies al conveni entre l'Ajuntament i el Grup d'estudis literaris a l'exili de la UAB, del qual forma part Forcadell, s'ha pogut classificar aquesta documentació, mentre que pròximament es digitalitzarà tota la correspondència corresponent a l'autor.

En aquesta línia, l'investigador predoctoral FP1 de la UAB, Joan Antoni Forcadell, argumentava la importància dels actes, "organitzats en clau local, però amb la voluntat de ser universals", deia. "En els darrers anys s'ha anat fent una feina important de recuperació de la figura de l'escriptor. Cada cop apareixen més estudis, tesis i publicacions cada cop més rellevants", destacava Forcadell.


Fins a l'octubre de 2023

El tret de sortida serà durant les Jornades de les Lletres Ebrenques, el 28 d'octubre, coincidint amb la data de naixement de l'escriptor. Aquest dia es realitzarà un cicle de lectura de 12 hores de l'autor en diferents espais de la ciutat, on participarà alumnat dels centres educatius, així com les llibreries locals i la ciutadania que s'hi vulgui sumar.

Al novembre, a la biblioteca es llegirà i comentarà 'Totes les narracions del Delta', un recull de relats que s'ha recuperat recentment a cura de Joan Antoni Forcadell; mentre que el 10 de desembre es retrà homenatge a Mario López Albiol, un dels promotors de la difusió de l'obra d'Arbó i responsable que avui l'obra estigui a l'arxiu comarcal.

El 2023, l'Arxiu acollirà una exposició sobre els manuscrits dels contes d'Arbó. "És la part literària més desconeguda de l'autor, per això mostrarem tot el procés de creació literària, edició i publicació que seguia l'escriptor", apuntaven des de l'Arxiu. Posteriorment, també hi haurà unes jornades didàctiques per donar a conèixer la seva obra entre l'alumnat de 4t ESO i 1r de Batxillerat i, al març, s'han preparat unes rutes literàries guiades per visitar els paratges que apareixen a les obres d'Arbó. Altres activitats són les intervencions a la ràdio d'estudiosos i alumnat o la presentació de l'obra guanyadora del III Premi Jordi Fontanet 'Edició i estudi critico-genètic del projecte de novel·la 'El angel se durmió' de Sebastià Juan Arbó', a càrrec de Joan Antoni Forcadell, on els lectors podran accedir a un projecte de novel·la inèdit de l'autor.


I Congrés sobre Sebastià Juan Arbó

L'any Arbó clourà l'octubre de 2023 amb el I Congrés sobre Sebastià Juan Arbó, que s'estendrà entre l'arxiu comarcal, la UAB i possiblement a la Ràpita, el 25 i 26 d'octubre. El congrés, que també es podrà seguir en línia, vol ser el primer gran esdeveniment acadèmic que aplegui investigadors i especialistes sobre l'obra i figura de Sebastià Juan Arbó.

En aquest esdeveniment, on participaran figures tècniques de l'Ajuntament d'Amposta, de l'Arxiu Comarcal del Montsià, de la UAB i la URV, entre altres, s'hi poden presentar estudiosos i investigadors per tenir la possibilitat d'aportar els seus coneixements respecte a la vida i obra de l'autor. El I Congrés sobre Sebastià Juan Arbó és possible gràcies a la col·laboració de la UAB, el Centre d'Estudis de Dictadures i Democràcies, l'Arxiu, el Centre d'Estudis Lingüístics i Literaris de les Comarques Centrals dels Països catalans i l'Ajuntament d'Amposta.


Per: Redacció

Foto: Cedida


restaurants d’AmpostaAmposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info