EbreActiu, revista d´oci actiu

Unes 250 dones han hagut de marxar de l'Ebre per interrompre l'embaràs voluntàriament i quirúrgicament des del 2019

Tres dones utilitzen el servei en el primer mes que s’ofereix a l’Hospital de Tortosa

etiquetes   noticies, comarca, terres ebre, salut

28/4/2022

Unes 250 dones han hagut de marxar de l’Ebre per interrompre l’embaràs voluntàriament i quirúrgicament des del 2019 | Amposta.info


Fins a 249 dones ebrenques han hagut de marxar de les Terres de l’Ebre per interrompre l’embaràs voluntàriament i quirúrgicament des del 2019, segons dades de Salut. Fins el passat 30 de març als centres hospitalaris de les comarques ebrenques no es feien interrupcions quirúrgiques voluntàries de l’embaràs i les dones havien d’anar fora de la regió. En el darrer mes el servei s’ha implementat a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa i l’han utilitzat tres dones. Anteriorment tan sols podien fer una interrupció voluntària farmacològica fins a la novena setmana, que s’efectuava des del CAP Baix Ebre. En canvi sí que es podien fer interrupcions quirúrgiques en cas de malformació del fetus o malaltia de la mare o el nadó.

Des del 30 de març les dones de les Terres de l’Ebre poden interrompre l’embaràs voluntàriament i quirúrgicament a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa. Fa anys que l’avortament quirúrgic es practica als hospitals de Tortosa i al comarcal de Móra d’Ebre per causa mèdica, per malaltia de la mare o el nadó o per anomalies del fetus incompatibles amb la vida.

Fins ara, per fer un avortament voluntari s’oferia la via farmacològica al CAP Baix Ebre de Tortosa, on hi ha la unitat central de l’ASSIR (Atenció a la Salut Sexual I Reproductiva) de les Terres de l’Ebre) però quan requeria cirurgia, a partir de la novena setmana i fins a la 22, no es feien al territori. Segons dades de Salut, des del 2019, 237 dones han anat a avortar quirúrgicament a Tarragona i 12 a Barcelona. El gerent de la regió sanitària de l’Ebre, Joan Nin, ha assegurat que la situació s’ha resolt i que les dones ebrenques podran escollir.

Si per "qüestions personals", "per privacitat i intimitat" vulguin anar a Tarragona i Barcelona tindran "la doble alternativa" però el dret es pot executar en el territori i en un hospital públic. De fet, aquest mes d’abril ja se n’han fet tres al Verge de la Cinta. El Departament també treballa perquè es facin també a l’Hospital d’Amposta, com també que el centre pugui recuperar l’atenció de parts. Entre els facultatius, es poden acollir a l’objecció de consciència (actualment un 42% a Catalunya). "No ens quedem en el perquè no s’ha fet abans sinó que un objectiu que se’ns demanava i s’ha assolit", ha remarcat Nin.


Satisfacció del col·lectiu feminista

L’Assemblea Vaga feminista de les Terres de l’Ebre celebra que s’hagi resolt la situació per exercir aquest dret al territori. Arran de la denúncia mediàtica de la situació, el col·lectiu va iniciar una campanya de denúncia pública que va arribar fins i tot al Parlament. Consideren que "la pressió exercida ha funcionat" i que "l’autoorganització i la lluita feminista són l’únic camí per combatre el patriarcat i les desigualtats".

L’Assemblea informarà les ciutadanes ebrenques que poden avortar quirúrgicament sense marxa a centres d’altres territoris i estaran "atentes" a la resposta de "les institucions a la nova situació" i demanen a les administracions "campanyes públiques d’informació, educació feminista i formació de professionals en perspectiva de gènere".

L’entitat aprofita per denunciar que la llei de l’avortament encara "coarta drets", "com els tres dies de reflexió o el consentiment dels progenitors per a les joves de 16 i 17 anys", o que es vol introduir un nou procediment per substituir l’avortament quirúrgic pel farmacològic fins a la setmana 14, fet que consideren que "respon a interessos econòmics i suposaria un retrocés en la nostra capacitat de decisió sobre el nostre propi cos".


Per: ACN

Foto: Pixabay


EbreActiu, revista d’oci actiuAmposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info